Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Szeptember 23. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az EP határozottabb fellépést sürget az Iszlám Állam ellen

Az EP határozottabb fellépést sürget az Iszlám Állam ellen

Az Európai Parlament súlyosan elítéli, hogy az Iszlám Állam (IS) nevű szervezet meggyilkolta James Foley és Steven Sotloff újságírókat, valamint David Hainest, egy segélyszervezet munkatársát. Az állásfoglalás szerint az Uniónak minden lehetőséget fel kell használnia az iraki állami és helyi hatóságok IS-ellenes harcának támogatására, beleértve a katonai segítséget is. A képviselők emellett sürgetik, hogy a nemzetközi közösség vágja el az IS-hez vezető pénzcsatornákat, és találjon politikai megoldást a szíriai válságra.

Az „iszlám kalifátusˮ létrehozása és terjedése, és más szélsőséges erők iraki és szíriai tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent az európai államok biztonságára, jelentették ki a képviselők. Hosszú távon csak azzal iktatható ki az IS jelentette veszély, ha igazi politikai megoldást találnak a szíriai válságra.

Nem maradhatnak büntetlenül a civil célpontok ellen indított támadások, a kivégzések és a szexuális erőszak elkövetői Irakban és Szíriában, mondták a képviselők. Az etnikai hovatartozás vagy politikai meggyőződés, vallás, hit vagy nem alapján indított, civilek elleni támadások emberiség elleni bűntettnek számítanak, figyelmeztettek.

Az IS pénzcsapjainak elzárása

Az IS-be áramló pénz vagy egyéb források elzárása érdekében a képviselők az ENSZ-fegyverembargó és vagyonbefagyasztás hatékonyabb végrehajtását kérik. Az EU-nak be kell tartatnia az IS-ellenőrizte régiókból származó olajjal kereskedőket sújtó embargót, és el kell vágnia azokat a pénzügyi kötelékeket, amelyeken keresztül az IS kihasználja az adóparadicsomokat és kereskedni tud.

Nemzetközi koalíció

Az állásfoglalás üdvözli az egyes uniós tagállamok döntését arról, hogy sürgősen katonai felszerelést biztosítanak a kurd hatóságok rendelkezésére. A Parlament ezen erőfeszítések koordinálását kéri. A képviselők üdvözlik az IS-ellenes koalíció létrehozását célzó amerikai erőfeszítéseket és az Arab Liga azon döntését, hogy Szíriában és Irakban együttműködik a nemzetközi közösséggel a szélsőségesek elleni fellépésben.

A hagyományos kisebbségek és a menekülésre kényszerített lakosság biztonságos visszatérése legyen az összes regionális szereplő és az EU legfontosabb célja és felelőssége, fogalmaz az állásfoglalás. A képviselők támogatásukról biztosították a vallási intolerancia és gyűlölet minden áldozatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.