Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Március 17. 10:39, kedd | Helyi

Bringások, figyelem!

Bringások, figyelem!

Akár kedvtelésből, akár költséghatékonyság miatt vesszük elő a kétkerekűt, a kerékpárosokra vonatkozó szabályok betartása kötelező!

A tapasztalatok szerint a kerékpározás évről évre nagyobb szerepet játszik a közúti közlekedésben. A jó idő közeledtével is egyre többen pattannak biciklire. Sokan nemcsak egyfajta szabadidős tevékenységként veszik elő a kétkerekűt, hanem egyre gyakoribb, hogy munkába is azzal járnak. A kerékpározás térnyerése ugyanakkor kiemelt baleseti kockázatot indukál. A végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a bringások egy része nincs is tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, vagy éppen a járgányuk nem felel meg a kötelező jogszabályi előírásoknak.

A kerékpárosok és a gyalogosok által okozott, személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számának visszaszorítása hívta életre a „Közlekedj biztonságosan munkába jövet-menet!” elnevezésű megyei kampányt is. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának munkatársai a kezdeményezés keretében azon gyáregységeket keresték és keresik fel a megyében, ahol jelentős a munkahelyükre kerékpárral közlekedő dolgozók száma.

A közlekedésbiztonsági szabályokra és azok betartására történő figyelemfelhívás, vagy éppen az ismeretek felfrissítése a tavaszi-nyári időszakban különösen időszerű. Ezért az alábbiakban olvasható néhány, a kerékpárosokra vonatkozó fontosabb közlekedési szabály, amelyek betartása kötelező!

- Kerékpárral az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni: a kerékpárúton, a kerékpársávon, vagy erre utaló jelzés esetében az autóbuszok számára fenntartott forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon, vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton.
- Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.
- Tilos kerékpárral lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni!
- Tilos kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni!
- A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia. A gyalogos-átkelőhelyeknél történő áthaladásnál is az előbbi szabályozásnak megfelelően kell közlekedni!

- Amennyiben az egyirányú forgalmú útra egy bizonyos irányból behajtani tilos, a kerékpárosok abban az esetben közlekedhetnek ennek ellenére mindkét irányból, ha ezt kiegészítő tábla megengedi. Ekkor azonban az úttest jobb oldalán kell haladni, ha pedig van felfestett kerékpársáv, akkor pedig azon!

- A láthatóság biztosítása kiemelten fontos, ezért a kerékpárral abban az esetben szabad közlekedni,

  • ha a kerékpáron, vagy a kerékpároson előre fehér, vagy kadmiumsárga színű, hátrafelé pedig piros színű, folyamatos, vagy villogó fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságból látható lámpát helyeztek el; ÉS
  • elől egy fehér, hátul pedig egy, vagy kettő, piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, sötétben, tiszta időben 150 méter távolságból észlelhető fényvisszaverőt szereltek fel; ÉS
  • legalább az első keréken, minimum két darab, egy átmérő mentén elhelyezett, borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma) található; ÉS
  • lakott területen kívül a kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot) visel!

- A küllőprizmák helyett, vagy mellett alkalmazható, két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében, vagy az előírásoknak megfelelő gumiabroncsokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.