Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 09. 13:28, kedd | Helyi
Forrás: (X)

EU-s támogatásból újulhatott meg a sitkei kápolna támfala

EU-s támogatásból újulhatott meg a sitkei kápolna támfala

Immár negyed évszázados a sitkei Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület története, mely mára igazi sikertörténetté vált.

25 évvel ezelőtt alakult meg Sitkén a Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület, mely mára nem csak a hagyományos nyári "Sitkei Rockfesztivál" megszervezése és lebonyolítása kapcsán került be a köztudatba. Az Egyesület eredeti célja az volt, hogy a kápolnát felújítassa, de ezen felül mára már számos sitkei köztéri szobor rekonstrukciójához, a település nagytemplomának és a sárvári Kápolna templom renoválásához is nagyban hozzájárult.

Sitkei kápolnát a település határát övező domboldalon, a Kövesen, 1871-ben magánbuzgóságból építtette Felsőbüki Nagy Sándor és neje, Weidgang Teréz, a kastély akkori tulajdonosai. Felszentelésére egy évvel később, 1872. február 14-én került sor. A neogót kis kápolna magas bástyával épült, előtérrel van körülvéve, és két tornya van. Tornyai homokkőből valók, a két világháború között érte az a villámcsapás, melynek nyomait máig viselik, ennek köszönhetően mint sitkei csonkatornyú káplona is ismeretes.

Ma már Sitke élete elképzelhetetlen az Egyesület nélkül, hiszen nevünkhöz méltón a falu sportéletét is évről évre támogatják. A Sághegy LEADER Egyesülethez 2013. tavaszán benyújtott projektötlet értelmében a projekt célja az volt, hogy megtörténjen a Sitke külterületén lévő kálváriakápolna körüli támfal helyreállítása. A támfalakat a mélységi víz-elvezetés hiányosságai miatt a felgyűlő víz súlyosan károsítja, az épület állagának megóvása és a hosszú távú fenntartás, megőrzés érdekében a munkák elvégzése indokolt.

A SLE Helyi Bíráló Bizottsága támogatta a beadott projektötletet, így a támogató határozat birtokában az Egyesület pályázatot nyújtott be, melyet a döntéshozók sikeresnek ítéltek. A 35/2013. (V.22.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcím keretében az Egyesület céljai megvalósítására 9 999 976 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Kép forrása: internet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.