Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. December 17. 15:12, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Kinevezték az anglikán egyház első női püspökét

Kinevezték az anglikán egyház első női püspökét

Kinevezte szerdán első női püspökét az anglikán egyház.

Libby Lane püspöki rangra emelését pontosan egy hónappal azután jelentették be, hogy az anglikán egyház legfőbb szabályalkotó testülete, az általános szinódus jóváhagyta a női püspökök szolgálatának engedélyezését célzó reformcsomagot.
Libby Lane a Stockport püspöke címet veszi fel, amikor január 26-án a yorki székesegyházban formálisan is püspöki rangra emelik.
A brit kormány előterjesztése alapján II. Erzsébet királynő - az anglikán unió első számú világi vezetője - már jóváhagyását adta az első anglikán női püspök kinevezésére.
Libby Lane 1994 óta áll az anglikán egyház szolgálatában, csakúgy, mint férje, George Lane. Ők az első házaspár az anglikán egyház történetében, akiket együtt avattak lelkésszé.
David Cameron brit miniszterelnök szerdán nyilatkozatban gratulált Libby Lane-nek püspöki kinevezéséhez. Cameron szerint ez történelmi horderejű lépés az anglikán egyházon belüli nagyobb egyenlőség megteremtése felé.
Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház vallási vezetője "csodálatos döntésnek" nevezte Libby Lane kinevezését.
Az általános szinódus, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió "parlamentje" november 17-én hagyta jóvá véglegesen a női püspökök szolgálatát. A testület nem először voksolt ebben a kérdésben: két éve minimális többséggel még elvetette a nők püspöki rangra emelését célzó reformokat.
Az azóta átdolgozott - egy köztes szavazással már tavaly elfogadott, egy újabb voksolással idén nyáron megerősített, majd a brit parlament jóváhagyása után a múlt hónapban véglegesített - kompromisszumos reformcsomag engedményeket tartalmaz azoknak a tradicionalista egyházkerületeknek, amelyek elvetik a női püspökök szolgálatát. Ezek a közösségek kérhetik, hogy náluk férfi püspök szolgáljon, és vitás ügyekben egy újonnan életre hívott - gyakorlatilag ombudsmani hivatal formáját öltő - független döntőbizottsághoz fordulhatnak.
Női lelkészek 1994 óta szolgálhatnak az anglikán egyházban, és a szinódus már hat éve, 2008 júliusában - akkor még csak egy elvi jelentőségű állásfoglalás formájában - elfogadta a női püspökök szolgálatának engedélyezését.
Az ügy azonban azóta is folyamatos feszültség forrása az anglikán unión belül a tradicionalisták és a reformtábor között.
Rowan Williams, az anglikán egyház előző vallási főméltósága, aki 2012 végén távozott Canterbury érsekének tisztségéből tízévi szolgálat után, egyöntetű korabeli egyházi és sajtóvélemények szerint nem kis részben a női püspökök beiktatásának ügyében dúló belső egyházi vita miatt döntött a nyugállományba vonulás mellett.
Mivel az anglikán egyház első számú világi vezetője főkormányzói tisztségben a mindenkori brit uralkodó, és az anglikanizmus Nagy-Britanniában államvallásnak számít, az egyházon belüli reform nem teljesen független a brit kormány által a monarchia modernizálására elindított reformfolyamattól.
Ennek jegyében már felszámolták azt a több évszázados diszkriminatív trónutódlási előírást, amely szerint az uralkodó elsőszülött fia előnyt élvez a trónöröklésben, akkor is, ha van idősebb leánytestvére.
A módosítások nyomán az sem lesz akadálya a koronázásnak, ha az új uralkodó katolikus házastársat választott magának. Ezt az 1701-ben kelt trónöröklési törvény, az Act of Settlement korábban kifejezetten tiltotta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.