Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2015. Február 26. 11:24, csütörtök | Helyi
Forrás: (X)

Tároló csarnok felújítása és eszközbeszerzés Uniós forrásból

Tároló csarnok felújítása és eszközbeszerzés Uniós forrásból

Varga Csaba őstermelő almatermesztéssel foglalkozik, Uraiújfaluban 7 hektáron intenzív kordonos almással rendelkezik.

A 35/2013. (V.22.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcím keretében Varga Csaba uraiújfalui őstermelő a Sághegy LEADER Egyesülethez benyújtott pályázatán közel 13,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert vállalkozásának fejlesztésére és eszközbeszerzésre.

Varga Csaba őstermelőként almatermesztéssel foglalkozik. Uraiújfaluban 7 hektáron intenzív kordonos termeltetéssel termeli a gyümölcsöt. Az őstermelő tevékenysége helyi, és térségi szinten is széles körben ismert és elismert. A regionális kapcsolatokkal is rendelkező őstermelő a helyi piac jelentős részesedésével bír, ami köszönhető egyrészt a megtermelt áru magas minőségének, valamint a hasonló profilú vállalkozások hiányának. A fejlesztés a Helyi vállalkozások és termelők versenyképességének növelése intézkedés, valamint a Térség gazdasági potenciál erősítése, fiatalok és helyi vállalkozások bevonása a gazdaságfejlesztésbe célkitűzés keretein belül valósult meg a mintegy 13,5 milliós Európai Uniós támogatással.

A beruházás az alábbi elemekből tevődött össze: almatároló felújítása, eszközbeszerzés (almásláda, hidraulikus targonca), és marketing költségek. A beruházás során sor került a meglévő almatároló felújítására. A 182 m2 alapterületű épület eredetileg magtár volt, a légterei ennek megfelelően kerültek kialakításra. A felújítás lényeges pontja, hogy az épületbe - a meglévő igények kielégítését célozva a kisteherautóval történő bejárás biztosítottá váljon, a rakodás elősegítéséért. A tetőszerkezet is javításra szorult, a vakolatokat is fel kellett újítani, továbbá a járófelület burkolása, és felületképzése is elengedhetetlenné vált. Új almatároló ládák beszerzésére is sor került, melyek a termény betárolásához szükségesek, míg a targonca a nagy tömegű anyagmozgatás kiváló eszköze.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből