Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Március 12. 13:29, hétfő | Életmód
Forrás: mti

A sok számítógépezés szemszárazságot okozhat

A sok számítógépezés szemszárazságot okozhat

Könnyebben alakul ki szemszárazság azoknál, akik sokat ülnek számítógép előtt, mert egy kísérlet szerint a gép előtt fele annyit pislognak az emberek, mint például könyvolvasás közben

- közölte a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Nagy Zoltán Zsolt hozzátette, a szemszárazság kialakulását az irodák levegőjének szárazsága is elősegíti, de a régóta kontaktlencsét viselőknél és a változó korban lévő nőknél is jelentkezhet.


A szemszárazság égő, csípő, szúró érzéssel jár, hosszú távon károsíthatja a szemfelszínt, hámhiányt, fekélyt okozhat, és könnyebben alakulnak ki bakteriális és más fertőzések is. Elkerülése érdekében tudatosan oda kell figyelni a pislogásra, párásítani kell a levegőt, jó világítást kell biztosítani, és óránként el kell nézni a képernyőről egy kis időre - mondta.

Hangsúlyozta, hogy elsősorban a természetes gyógymódokat ajánlja, a szemcseppet csak enyhe tünetekre, rövid távon érdemes alkalmazni, ha pedig nem szűnnek a panaszok, akkor szemorvoshoz kell fordulni. A műkönnyekből tartósítószer-menteset érdemes választani - fűzte hozzá Nagy Zoltán Zsolt, aki a szülőknek azt javasolja, ne engedjék meg gyermekeiknek a sok számítógépezést, telefonozást, a gyerekek e helyett minél több időt töltsenek a szabadban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.