Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Január 22. 12:53, hétfő | Belföld
Forrás: mti

A világ tíz legjobb közt az alsónyéki ásatás

A világ tíz legjobb közt az alsónyéki ásatás

A világ tíz legjobb régészeti projektje közé választották a 2006 és 2009 között végzett alsónyéki ásatásokat Sanghajban - mondta el Osztás Anett ásatásvezető régész hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az M6-os autópálya építését megelőző feltárások európai jelentőségű felfedezéseket hoztak felszínre a Kr. e. 6-5. évezredből. Az ásatás nemzetközi szinten is figyelmet keltett, egy sanghaji szakmai fórumon a világ legjobb tíz régészeti projektje közé választották. A Sanghaji Régészeti Fórumot kétévente rendezik meg és az alsónyéki ásatás field discovery kategóriában került a díjazottak közé.

Az ásatások négy évet vettek igénybe, körülbelül 2300 sírt tártak fel és több mint százezer leletanyag került elő - mondta el az ásatásvezető.

Hozzátette: a munkába számos specialistát is bevontak, hiszen a genetikai vizsgálatok egy-két évet vesznek igénybe, de értelmezésük sokkal tovább is eltarthat.

Az alsónyéki ásatásokon végzett mérések szerint további feltáratlan házak, sírok vannak a környéken - jegyezte meg a régész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során