Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Február 28. 07:35, kedd | Belföld
Forrás: mti

Az alkotók tehetsége és a történet univerzális üzenete miatt kapott Oscar-díjat a Mindenki

Az alkotók tehetsége és a történet univerzális üzenete miatt kapott Oscar-díjat a Mindenki

Az alkotók tehetsége mellett a történet univerzális üzenetének köszönhető, hogy Deák Kristóf Mindenki című filmje elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat vasárnap este Los Angelesben

- hangsúlyozta Hegedűs Bálint, a Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfő esti adásában.
Deák Kristóf filmje a világ bármelyik pontján érthető és olyan, mindenki által átélhető érzelmekről mesél, amely képes volt megszólítani az amerikai akadémia tagságát - hívta fel a figyelmet Hegedűs Bálint. Hozzátette: ez a szép történet a gyerekeknek és a felnőttek egyaránt tanulságul szolgálhat.

Elmondta, hogy a Mindenki, amely kis költségvetésből valósult meg, egy nagyon végiggondolt munka. "Az is hozzájárult az alkotás sikeréhez, hogy minden elemében film volt. Film volt a történetében, a vizualitásában és az alakításokban is" - hangoztatta Hegedűs Bálint.

A magyar film az elmúlt években eladható termékké, üzletté vált. "A világban létezik olyan, hogy magyar film, a magyar film aranykorát éli. Olyan univerzális történeteket tudunk elmesélni, amelyek mindenhol működnek és ez a kettő érdekessé tehet minket a nagyvilág és a forgalmazók, fesztiválok számára is" - hangsúlyozta hozzátéve, hogy a magyar alkotók sikerei építik egymást, és aki most vág bele egy új film tervezésébe, biztos lehet abban, hogy megkülönböztetett figyelemmel várják alkotását a világban.

Hegedűs Bálint szerint a magyar filmgyártásban pár éve létrejött fordulatnak köszönhetően az alkotók méltóbb körülményeket kapnak ahhoz, hogy filmjüket elkészítsék.

Emlékeztetett arra, hogy az új rendszer megalapítását kezdetben sokan bizalmatlanul fogadták. Később azonban kiderült: a finanszírozó szervezetek is abban érdekeltek, hogy színvonalas alkotások szülessenek. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a forgatókönyv-fejlesztésekre. A pályázók, akik támogatást kapnak erre, egy olyan többlépcsős folyamatban vesznek részt, amelyben dramaturgok és forgatókönyvírók észrevételeikkel segítik, hogy a történet még érdekesebb, átélhetőbb legyen.

"Az új rendszer egyik nagy előnye, hogy az alkotók sokkal inkább átgondolt forgatókönyvekkel lépnek a nézők elé" - hangsúlyozta.

Címkék: film, mindenki, Oscar-díj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során