Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Január 17. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Az EP elfogadta az Erasmus+ program 2021-2027-es végrehajtásáról szóló jelentését

Az EP elfogadta az Erasmus+ program 2021-2027-es végrehajtásáról szóló jelentését

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elfogadta az Erasmus+ oktatási és kutatási program 2021-2027-es végrehajtásáról szóló jelentését

amelyben az EP-képviselők egyebek mellett felszólították a magyar kormányt, hogy haladéktalanul tegyen eleget a jogállamiság elvének - tájékoztatott az uniós parlament kedden.

A jelentést az Európai Parlament plénuma 455 igen szavazattal, 131 ellenszavazattal és 17 tartózkodás mellett fogadta el. A jelentés célja a 2021-2027-es időszakra szóló Erasmus+ program végrehajtásának értékelése, valamint a bevált intézkedések azonosítása és a programmal kapcsolatos kihívások kezelése.

Az uniós parlament megszavazott egy olyan módosító indítványt is, amelyben az EP-képviselők felszólítják a magyar kormányt, hogy haladéktalanul tegyen eleget a jogállamiság elvének és feleljen meg az uniós értékeknek, továbbá hajtsa végre a szükséges reformokat annak érdekében, hogy a magyar diákok, oktatók és kutatók részesülhessenek az Erasmus+ program előnyeiből, és hozzájárulhassanak az európai oktatási és kutatási együttműködés tágabb céljaihoz. Az indítványt az EP Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű képviselőcsoportja nevében Donáth Anna és Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom, valamint Laurence Farreng francia és Moritz Körner német EP-képviselő terjesztette elő.

Egy másik módosító indítványt - amelyet mások mellett Gál Kinga, Bocskor Andrea, Tóth Edina, Járóka Lívia, Győri Enikő, Hidvéghi Balázs, Kósa Ádám, Gyürk András, Deli Andor, Schaller-Baross Ernő, Trócsányi László, a Fidesz, Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), valamint Winkler Gyula és Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselői terjesztettek elő - az EP plénuma elvetett. Az indítvány az Európai Bizottsággal egyeztetett, tisztességes, jogszerű és átlátható eljárásokra szólított fel annak biztosítása érdekében, hogy a magyar diákok, oktatók és kutatók teljes mértékben részesülhessenek az Erasmus+ program előnyeiből, és hozzájárulhassanak az európai oktatási és kutatási együttműködés tágabb céljaihoz.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: a "dollárbaloldal" EP-képviselőinek kezdeményezésére az EP továbbra is politikai zsarolásként törvénytelenül vissza akarja tartani a magyar diákoknak, oktatóknak és kutatóknak járó uniós pénzeket.

Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője hangsúlyozta: "a jelentés elkészítése során nagy vita volt a magyar diákok, oktatók és kutatók ügyében. A dosszié előadójával közösen a Fidesz EP-képviselőcsoportja számos kísérletet tett azért, hogy az Európai Parlament is kiálljon az EU-s programban való részvételtől jogtalanul megfosztott modellváltó egyetemeken tanulók és oktatók helyzetének orvoslása mellett - mondta.

"Két dollárbaloldali EP-képviselő, Donáth Anna és Cseh Katalin kezdeményezésére az EP baloldali többsége a magyar kutatók, tanárok és diákok jogfosztásának fenntartása mellett döntött, tehát amellett, hogy a magyar diákok, kutatók és oktatók továbbra se vehessenek részt az uniós programokban. Donáth és Cseh képviselők eljárása szégyenteljes" - fogalmazott.

Felháborítónak nevezte, hogy amíg az Európai Bizottság is elismerte, hogy Magyarországon nincs gond a jogállamisággal és elkezdte az eddig jogtalanul visszatartott források kifizetését, addig az európai parlamenti képviselők, a magyar "dollárbaloldal" kezdeményezésére továbbra is teljesen törvénytelen módon a magyar diákokat, oktatókat és kutatókat akarják büntetni - hívta fel a figyelmet a fideszes politikus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során