Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Szeptember 07. 11:01, szerda | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

Celldömölk: épül, szépül a város

Celldömölk: épül, szépül a város

Megújult iskolaépületek, gyönyörű terek jelzik, hogy folyamatosan épül és szépül a kemenesaljai város. És ami a legörvendetesebb: az ott élők is tesznek környezetük szebbé tételéért.


Nincs könnyű dolga Fehér László polgármesternek, amikor az elmúlt évek beruházásait sorolja. Egykori pedagógusként az iskolaépületekre a legbüszkébb. Joggal, hiszen a Celldömölki Városi Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat különleges tanévet kezdett: 435 millió forintos uniós pályázati támogatásból és 165 milliós önerőből ugyanis megújulhatott a városi általános iskola székhelyintézményének, valamint az alsósági tagiskolájának épülete. A celli belvárosban a korábbi általános iskolai összevonást követően négy épületben tanultak a diákok: most egy újabb résszel és egy összekötő folyosóval bővült az intézmény. Az új, összekötő épületben számítástechnikai termeket, tanári szobákat és egy földszinti aulát alakítottak ki. Ezen kívül kicserélték a nyílászárókat, hőszigetelték és akadálymentesítették az épületet, és az elektromos- víz- és gépészeti rendszert is korszerűsítették. Az alsósági tagiskolában tantermeket újítottak fel.

A belváros is megújult. Ugyancsak jelentős - 752 millió forintnyi - forrásból szépítették és korszerűsítették, illetve fejlesztik jelenleg is a központot. A városmag-felújítás első ütemét befejezték: a dr. Géfin teret augusztus 20-án vehették birtokba a város lakói. A tér díszburkolatot kapott, korszerűsítették a világítást, és a csapadékvíz-elvezető rendszert is átépítették. Ezzel egyidőben a Sági út -Ifjúság tér által határolt rész is megszépült, a Sági út 11 emeletes épületei körül parkolóhelyeket alakítottak ki, és a térkövezésnek, új padoknak köszönhetően élhető, igazi közösségi tér született a magas épületek tövében. Apropó, közösség: Fehér László szerint örvendetes tény, hogy a város lakói, vállalkozói is szívügyüknek tartják környezetük szépítését, és ha kell, pénzt is áldoznak rá. A lakóközösség és városban működő, falfestékeket és vakolatokat gyártó cég összefogása révén a toronyházak is új külsőt kaptak, illetve kapnak: a lakók a felújítási alapból finanszírozták a festést, a cég pedig jelentős kedvezménnyel adja a festéket.


A felújításnak azonban még nincs vége, és ezt a belvárosban forgolódó munkagépek is jelzik. A városmagrehabilitáció második ütemében a Szentháromság tér is megújul: a díszburkolatal ellátott terület szélére padok kerülnek, a szobor pedig burkolatba rejtett díszkivilágítást kap. A térre új szökőkutat terveznek, és parkolósávval, vendégjárdával is gazdagodik a belváros régi-új színfoltja. A Hollósy Jusztinián teret szintén felújítják: a templom két oldala mentén új kockakő burkolattal ellátott járdákat építenek. A tervek szerint a templom eddig megvilágítatlan, hátsó része is díszkivilágítást kap. A felújítás ezen szakaszának befejezését október közepére-végére datálja a polgármester.

 

Fotó: SziSzi

Címkék: Celldömölk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése