Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Május 17. 15:56, kedd | Helyi
Forrás: KMKK

Filmvetítés Celldömölkön

Filmvetítés Celldömölkön

2011. május 25-én szerdán, 18.00 órakor filmvetítésre várja az érdeklődőket a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár a színházteremben

Koltay Gábor: Mindszenty - A fehér vértanú

Ez egy dokumentumfilm. Koltay Gábor legújabb alkotása fikciós elemekkel gazdagon átszőtt alkotás, amely a történelmi környezetbe illesztve sokoldalúan bemutat egy megalkuvás nélküli, hittel folytatott küzdelmes életutat.

A film főszereplője Sipos Imre (aki, a Pesti Magyar Színház színész-rendezője) végigjárja a bíboros életének legfontosabb helyszíneit, gyűjti az adatokat, élményeket, hogy aztán a szellemi mozaikkockák összerakásával válaszolni tudjon a kérdésre: Ki is hát Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, az utolsó hercegprímás?
A tudatos lelkipásztort saját sorsa nem érdekelte. Minden erejét a feladatokra fordította. A hitet akarta megőrizni az egyház és a nemzet életében. Ez tette Őt igazán óriássá: azon az úton, amelyen haladt, amelyre a Gondviselés vezette. Ismert az állítás: csak akkor lehet valakit igazán jellemezni, ha a pályát megfutotta és befejezte azt a művet, amelyet életével alkotott.
Mindszenty bíboros megtapasztalta a két kommunista terror és a nemzeti szocializmus börtönét. Nem tudták megtörni. Mindig emelt fővel és éber tekintettel figyelte népe hitét. Letartóztatása előtt a budapesti Sziklakápolnánál százezres tömeg előtt mondotta: “Ha tehetném a fővárosban és az országban küszöbről küszöbre járnék és úgy kérnék minden családot: engesztelő lélekkel, Magyarországért, ereszkedjetek térdre.”
A történelmi gyökerekhez való visszatérés, az abból hitet és lelkierőt meríteni akaró modernkori szellemi megvilágosodás folyamatában fontos szerepe van a kiemelkedő személyiségek életútjának. Különösképpen aktuális ez akkor, amikor az egységesülő Európa alkotmányából, még az említés szintjén is kimaradt a keresztény gyökerekre történő utalás.

rendező: Koltay Gábor
zeneszerző: Koltay Gergely, Szűts István
operatőr: Mezei Attila
producer: Somlai Zsuzsanna
gyártásvezető: Somlai Zsuzsanna
vágó: Mezei Attila

szereplő:Sipos Imre

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.