Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 01. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hárommilliárdos kárt okozó bűnszervezetet számolt fel a NAV

Hárommilliárdos kárt okozó bűnszervezetet számolt fel a NAV

Több mint hárommilliárd forint kárt okozó, fiktív számlázásra szakosodott, Közép-Dunántúlról irányított bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nemzetközi akcióban.

A NAV az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a rajtaütés több mint 300 pénzügyi nyomozó és járőr részvételével, az Europol támogatásával történt.

A gyanú szerint a bűnszervezet jellemzően reklámtevékenységről állított ki számlákat különböző partnereknek, akik havi rendszerességgel utaltak a fiktív szolgáltatások után. Az átutalt összegeket a bűnszervezet tagjai az irányításuk alatt álló cégek számláiról készpénzben felvették, és - részesedés fejében - visszajuttatták megrendelőiknek. A számlagyár cégei semmilyen valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, telephelyük, alkalmazottaik, eszközeik sem voltak.

Magyarországon kívül Horvátországban is folytak kutatások az üggyel összefüggésben. A pénzügyi nyomozók járőrök, információtechnológiai, revizori egységek támogatásával több mint száz helyszínen kerestek bizonyítékokat: a számlagyár és a megrendelők ügyvédeinél, a bűnszervezethez köthető ingatlanokban. Az elektronikus adatok mentésben az Europol IT-specialistái is közreműködtek.

A szervezet fejét otthonában fogták el, két társát pedig - akik luxusnyaralásukról tértek haza - a NAV nyomozói várták és vették őrizetbe a Liszt Ferenc-repülőtéren.

A hálózat irányítóihoz köthető ingatlanokban engedély nélkül tartott éles lőfegyvert és lőszereket is találtak, a bűnszervezet egyik tagjánál pedig kábítószergyanús anyag is volt, ezért az illetékes rendőrkapitányság intézkedett.

A nyomozók a szervezet tagjainak banki széfjeiből nagy mennyiségű készpénzt is lefoglaltak, valamint bankszámlákat, követeléseket és ingatlanokat vettek zár alá, csaknem másfél milliárd forint értékben.

A NAV nyomozói 35 embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük kilencet őrizetbe vettek. A Székesfehérvári Járásbíróság elrendelte a letartóztatásukat.

A nyomozás különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során