Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Január 10. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hétvégén megsemmisül a Masat-1

Hétvégén megsemmisül a Masat-1

A becslések szerint péntek 22 óra és szombat 15 óra között semmisül meg, ég el a Föld légkörébe érő Masat-1, Magyarország első műholdja, amely sikeres missziót hajtott végre. Csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Dudás Levente, a Masat-1-et kifejlesztő kutatócsoport tagja elmondta, hogy a megsemmisülés folyamata mintegy 15 perc alatt zajlik le.

A csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Dudás Levente, a Masat-1-et kifejlesztő kutatócsoport tagja elmondta, hogy a megsemmisülés folyamata mintegy 15 perc alatt zajlik le és számításaik szerint az a legvalószínűbb, hogy szombat hajnali 6 órakor következik be.

A folyamatot részletezve elmondta: visszatérésekor a műhold a 100 kilométeres magasság alatti sűrű légrétegekben annyira lefékeződik, hogy már nem tudja folytatni a Föld körüli keringést. A légkör fékező hatása következtében az űreszköz felületét a földi napsütés százszorosát vagy akár ezerszeresét is meghaladó erősségű hőhatás éri, ezért a műhold hőmérséklete nagy ütemben emelkedni kezd. Emiatt először a fedélzeti rendszerek állnak le, majd abbamarad a rádióadás, a hőmérséklet további emelkedésével a műhold elektronikái végleg tönkremennek, szerkezeti egysége megbomlik. Az alumínium vázelemek elolvadnak, felizzanak, a műhold darabokra hullik, amelyek elpárolgásával a Masat-1 nyomtalanul megsemmisül.

Dudás Levente hozzáfűzte: a Masat-1 alkotó közössége felhívást intéz a rádióamatőrökhöz, akik eddig is segítettek a műhold jeleit venni. A „verseny” győztese az lesz, akinek sikerül a műhold utolsó percekben sugárzott adatait rögzítenie.

Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) dékánja kiemelte: „a Masat-1 megsemmisülése – amely a műholdak életciklusának egy teljesen természetes folyamata – nem a projekt lezárását jelenti, hanem egy hosszabb, az űrkutatás magyarországi kiteljesedését szolgáló tudományos-műszaki-szakmai együttműködés újabb stációja”. Mint mondta, a Masat új életszakaszba lép, kiteljesítve a magyar űrkutatás fejlődését.

Kovács Kálmán, a BME Egyesült Innovációs és Tudásközpontjának igazgatója elmondta, hogy a program két irányban folytatódik. A Masat-2 fejlesztőinek célja az eddigi tapasztalatokra épülő, tudományos és technológiai kísérleteket megvalósító küldetés. A következő műholdgeneráció erőssége, hogy repült technológiára épül, mérete a tervek szerint tízszer tízszer harminc centiméter lesz – míg a Masat-1 10 centiméter élhosszúságú kocka –, és az alkalmazások szélesebb spektrumát ki tudja majd szolgálni.

A Smog-1 projektben egy kisméretű – ötször ötször öt centiméteres – műholdat fejlesztenek, ami azért különleges, mert ebben a méretben eddig még nem készült a világűrben működő műhold. A projekt tudományos célja többek között az ember keltette elektromágneses szennyezés – innen a műhold neve – mérése a Föld körüli térségben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során