Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. November 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Idén több mint 20 ezer menekült érkezett hazánkba

Idén több mint 20 ezer menekült érkezett hazánkba

Már második éve néz szembe rendkívüli migrációs nyomással az Európai Unió. A Magyarországra érkező menekültek száma tavaly csaknem elérte a 19 ezret, s ez a tendencia idén tovább fokozódott, január óta már több mint 20 ezren érkeztek hazánkba – mondta a Rádió Orienten Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója.

A rendkívüli migráció két éve tart az Európai Unióban. A főigazgató elmondta, hogy korábban talán a délszláv háború idején volt utoljára ekkora nyomás, 2013- ban az Európai Unióban 30%-kal növekedett az előző évhez képest a menekültek száma, hazánkban kilencszeres volt a növekedés. Magyarországon 2012-ben 2157 kérelmezőt regisztráltak, tavaly ez a szám 18 900-ra duzzadt, idén pedig már november elejére meghaladta a 20 ezret.

Az Európai Unióban egyre több fórumon foglalkoznak kérdéssel, melyre a főigazgató szerint leginkább a tagállamok összefogása nyújthatna megoldást. „Együttes erővel lehet csak orvosolni a helyzetet” - hangsúlyozta. A másik lényegi lépés az illegális migráció szervezőivel – embercsempészek, emberkereskedők – szembeni komoly, az eddiginél jóval határozottabb fellépés lehet.

A válságövezetekből, főként Szíriából jönnek menekültek Európába, de jelentős az Afganisztánból érkezők száma, valamint Koszovóból is egyre több gazdasági migráns települ át Nyugat- vagy Közép-Európába, jobb munkalehetőség reményében.

Magyarországon közel kétezer fő elhelyezésére van lehetőség a menekültügyi hatóság különböző intézményeiben. A zsúfoltság miatt indokolt a bővítés, melynek első lépése a Nagyfán hamarosan megnyíló, mintegy 300 menekült elhelyezésére alkalmas intézmény – ismertette Végh Zsuzsanna. Kiemelte, hogy hosszabb távon tervezik a befogadó intézményrendszer korszerűsítését, apparátusuk létszámát pedig októberben 60 fővel tudták növelni.

A menekülttáborok körül lakók félelme nem általános, de előfordul, hogy a helyiek kifejezetten bizalmatlanok a menekültekkel szemben. A statisztikák azonban azt mutatják, a közbiztonság jelenlétük miatt nem romlott, jogsértést általában egymás ellen, házon belül követnek el a gyakran teljesen más kultúrájú, vagy vallású migránsok - hangsúlyozta.

A főigazgató elmondta, integrációs szerződést köthetnek a menekültek, melynek értelmében, meghatározott célból pénzügyi támogatást is nyújt számukra a hatóság. A beilleszkedést leginkább a nyelvi akadályok és a lakáskérdés nehezítik, de a szerződés ezen a téren is segítséget nyújthat az igénylőnek. Maga a menekültügyi eljárás a jogszabály szerint 3 hónapos folyamat, de vannak olyan egyszerű esetek, amikor néhány nap, vagy pár hét után megszületik már a döntés.

A tavaly nyáron bevezetett menekültügyi őrizet lehetővé teszi a menedékkérők kivételes, rövid időtartalmú szabadságkorlátozását, hogy az eljárás során bármikor rendelkezésre álljanak, és el tudja a hatóság végezni a szükséges ellenőrzéseket. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az intézkedés a kérelmezők nagyjából 20 százalékát érinti, de az érkezők számát nem fogja vissza.

Rövid távon sem hazánkban, sem az Unióban nem várható változás a menekültek számát illetően. Itthon folyamatosan zajlik a műhelymunka, a jogszabály-módosítások előkészítése, hogy minél nagyobb összhangot teremtsenek egyrészt az uniós normákkal másrészt jogi eszközökkel is akadályozzák a visszaéléseket - mondta Végh Zsuzsanna főigazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk