Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Január 10. 10:50, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Ismét Bországgyűlést rendeznek Ópusztaszeren

Ismét Bországgyűlést rendeznek Ópusztaszeren

Az első országgyűlés helyszínén, Ópusztaszeren gyűlnek össze január 18-án a Kárpát-medencei borrendek és a szakmabeliek, hogy tanácskozzanak a hazai szőlészet és borászat jövőjéről, de szerét ejtik annak is, hogy a szőlőskertben levágott vicevesszők alapján megjósolják, milyen lesz az idei termés.

Kodácz Csengele, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark marketingvezetője elmondta, hogy a Bországgyűlés délelőttjén rendezett konferencián a magyar szőlő és borkultúra helyzete és kilátásai mellett szó esik majd a hajdan volt szüretekről, az egykori Sövényháza, a mai Ópusztaszer környékének borászati hagyományairól, emellett bemutatják az érdeklődőknek a hazai szőlőnemesítés legújabb eredményeit, valamint előadás hallható a borfogyasztás és az egészség kapcsolatáról is.
A Bországgyűlés kora délután a borrendek felvonulásával, majd a vicevesszővágással folytatódik. A néphagyomány szerint Vince napján – január 22-én - tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. A legismertebb ezek közül az időjárás alapján történő következtetés. "Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince" – tartja a mondás, vagyis, ha enyhe az idő és olvad a hó ezen a napon, akkor jó termésre számítanak. A Diocletianus császár idején vértanú halált halt Szent Vince vértanú elsősorban ünnepének dátuma miatt lett kedvelt "időmeghatározó" szent, de feltehetően nevének népies, latinos-franciás etimológiája - Vin-Cent, azaz százszoros bor - is közrejátszott népszerűségében.
Az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében levágott vesszők állapotából kiderül, hogy a kemény fagyok mennyire viselték meg a növényeket, és ebből következtetni lehet arra is, milyen lesz majd az idei termés. A levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják majd, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.
A hagyományoknak megfelelően ezt követően az Árpád-emlékműnél fölavatják a Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend új tagjait, az ünnepség pedig az új bor kóstolásával zárul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során