Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Augusztus 05. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Káros lehet a zöldségembargó

Káros lehet a zöldségembargó

Oroszország a zöldség-gyümölcs export egyik legfontosabb célpiaca, új munkahelyek teremtése függ ennek megtartásától. Ezért reménykednek a szakemberek, hogy Moszkva nem váltja be azt a fenyegetést, hogy betiltja az unióból származó termékek importját - áll a Világgazdaság cikkében.

„Ágazatfejlesztési programot dolgoztunk ki az orosz piacra építve, emiatt létkérdés, hogy ne kerüljünk tiltólistára” – mondta a lapnak Mártonffy Béla, a Zöldség-gyümölcs Terméktanács (FruitVeb) elnöke annak kapcsán, hogy Oroszország mától csaknem az összes lengyel zöldség és gyümölcsszállítmányra beviteli tilalmat rendelt el a termékek minőségbiztosítási tanúsítványával kapcsolatos problémákra hivatkozva. Az ottani hatóságok utaltak rá, hogy a következő 1-2 hétben további szankciókat is bejelentenek az unióból származó importtal kapcsolatban. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez milyen országokat, és milyen ágazatokat fog majd érinteni.

Mint Mártonffy Béla elmondta: a hazai zöldség-gyümölcs ágazat eddig nem tudott megfelelni az orosz elvárásoknak, ezért komoly fejlesztésekre van szükség. „Technikai elmaradottság jellemzi a szektort, még az áruk csomagolásával is gondok voltak a közelmúltban” – tette hozzá. Ez azonban változni fog, egymillió tonna többlettermék előállításával kalkulálnak 2020-ig, az uniós költségvetési időszak végéig. A szakember szerint ennek nagy részét frissen és feldolgozva az orosz, a kínai és az arab piacon lehet értékesíteni. Ennek alapján teremthető meg 100 ezer új munkahely az ágazatban, így döntő az orosz piac megléte – magyarázta.

Az elnök arról is beszélt: jelenleg az Oroszországba irányuló export nagyjából 8 százalék, de 25-30 százalékos növekedéssel számolnak. Ilyen arányú orosz kivitel csak a rendszerváltás előtt volt, ezt a visszaesést kell ledolgozni – fogalmazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: