Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Július 26. 08:02, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó:mti archívum

Ma este hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat

Ma este hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat

Ma este hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A diákokat idén is várják a Pont Ott Partira, a főváros XI. kerületében.

A ponthatárok határozzák meg, hogy az adott jelentkező melyik, általa megjelölt képzésre kerül be. Minden jelentkező csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a felvételi ponthatárt. A ponthatárokat várhatóan este nyolckor hirdetik ki.

Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még aznap este SMS-ben értesítést is kapnak az eredményekről. A besorolási döntés - amely tartalmazza, hogy mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait a felvételiző szeptemberben - augusztus 5-től az e-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, arról minden jelentkező e-mailben is értesítést kap majd - olvasható a felvi.hu oldalon.

Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás során 105 868-an nyújtottak be érvényes jelentkezést a magyarországi felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések valamelyikére.

A jelentkezők 15 százaléka egyetlen képzést, hasonló arányuk (17 százalék) két képzést, legnagyobb csoportja, 39 százaléka pedig három képzést jelölt meg. Négy vagy ennél több képzést 29 százalékuk jelölt meg. A megjelölt képzések száma átlagosan 3,3, ami megegyezik a 2016-os értékkel.

A jelentkezők döntő többsége, mintegy kétharmada (67 százalék) alapképzést írt be első helyként. A jelentkezők (a meghirdetett képzések nagyon alacsony számának megfelelően) mintegy 5 százaléka a felsőoktatási szakképzést, 11 százaléka az osztatlan mesterképzést, 17 százaléka a mesterképzést választotta első helyen. A képzési területek között a gazdaságtudományok, a pedagógusképzés és a műszaki képzési területek voltak a legnépszerűbbek.

A hivatalos ponthatárváró rendezvény, a Pont Ott Parti helyszíne a fővárosi Rio Budapest lesz. A diákokat koncertekkel, sportolási lehetőségekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel várják. Utóbbiakon szó lesz a sikeres nyelvtanulásról, a karrierépítésről, a hallgatói bevételi forráslehetőségekről, a diákhitelről és a családalapításnak a felsőoktatási évek alatti támogatásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.