Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 23. 05:00, szerda | Sport
Forrás: mno.hu

Magyar sikerek, Mini-győzelem a Dakaron

Magyar sikerek, Mini-győzelem a Dakaron

A Dakar Rali mindig is a leginkább embert próbáló viadalok közé tartozott, s ez természetesen idén sem volt másképp. Az idei futam a hagyományosan hangulatos, de kőkemény csatát hozta, alapos terhelésnek tette ki a sofőröket, a navigátorokat és a gépeket. A harc közben sokan lemorzsolódtak, csupán a legjobbak érhettek célba, akik között több magyar versenyzőt találunk.

A sors furcsa fintora volt, hogy a sivatagi próbatétel alatt a vízzel szintén meg kellett küzdeniük az indulóknak, a dűnék és a sziklás szirtek mellett megáradt folyók formájában gördültek legyőzésre váró akadályok a sikerre éhes versenyzők elé. A régebben megannyi gyári csapatot felvonultató mezőny ma már jóval inkább a privát alakulatokra építkezik, ám a színvonalon ez mit sem változtat; a harcosokra váró több mint 8000 kilométeres táv már önmagában is vaskosnak számít, ráadásul a 4900 méteres tengerszint feletti magasság megjárása rekordnak számít a Dakar történetében. Noha a személyautósok között az utolsó etapon a korábban motorral is remekelő Nani Roma haladt át a leggyorsabban, összesítettben a korábban motorral és autóval egyaránt győztes francia Stéphane Peterhansel állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A második helyen a Toyotába szálló Giniel de Villiers, a harmadikon szintén Minivel Leonid Novickij ért be. A motorosok mezőnyében a tapasztalt és ugyancsak francia, KTM-es Cyril Despres vihette haza a trófeát, a kamionosoknál pedig az orosz Eduard Nyikolajev ért fel az első helyre. Itt a dobogót a Kamaz bérelte ki magának.

Persze szívünknek a magyar indulók a legkedvesebbek, ennek megfelelően nem feledkezünk meg róluk: a Szalay Balázs – Bunkoczi László kettős a 24. helyen gurult át a céldobogón, ami remek eredmény, főként annak ismeretében, hogy milyen akadályok nehezítették a fiúk dolgát, az egyik szakaszon például egy Mini rohant beléjük hátulról. Legjobb szakaszeredményük a 17. helyezés volt.

Másik párosunk, a Sebestyén Sándor és Bognár József alkotta toyotás duó másodízben vágott neki a távnak, s kitartásukat ezúttal sikerrel koronázta: a 74. helyen értek célba. A Pócsik László – Farkas Nándor – Szaller Zoltán trió a 75. helyen végzett. A Darázsi Zsolt – Vörös Ferenc – Szalai Norbert MAN-es trió a kamionosok összetett versenyében a 30. helyet zsebelhette be, míg kategóriájában a bronzérmet sikerült megkaparintania.

A Dakar nehézségét az indulók és célba érők száma is jól mutatja: 449-en vágtak neki a versenynek Limában (183 motor, 38 quad, 153 személyautó és 75 kamion), Santiagóban pedig csupán 302-en (125 motor, 26 quad, 91 személykocsi, 60 kamion) lehettek ott a dobogón.

Címkék: Dakar Rali

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.