Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 25. 10:06, péntek | Sport
Forrás: MTI

Mali - TEK: életveszélyben lehetnek a Bamako rali résztvevői

Mali - TEK: életveszélyben lehetnek a Bamako rali résztvevői

A Terrorelhárítási Központ (TEK) szerint a pénteken rajtoló Budapest-Bamako rali kiemelten magas biztonsági kockázattal jár, ezért megtartása nem ajánlott, az indulók életveszélynek teszik ki magukat.

A TEK pénteki közleményében arra figyelmeztetett, hogy nem zárható ki az sem, hogy az indulók emberrablás áldozatai lesznek, vagy életükkel fizethetnek a felelőtlen döntéséért.
Mali északi része mára az al-Kaida magrebi szárnyának - amely csatlakozott a felkeléshez - központja. Ezek az egységek jól felfegyverzett, félkatonai jellegű csoportok, összlétszámuk több ezer. Januárban a felkelő erők offenzívájuk során a mali főváros, Bamako veszélyes közelségébe jutottak, ezért Franciaország a katonai beavatkozás mellett döntött - írták a közleményben.
A TEK álláspontja szerint a verseny résztvevői által érintett útvonalak - a Malin áthaladó szakaszok kihagyása esetén is - fokozottan veszélyesek az európaiak számára. Jelenleg komoly, kiemelt veszélynek van kitéve minden, a környező országokban tartózkodó külföldi állampolgár.
A szervezők figyelmét a TEK munkatársai többször felhívták arra, hogy az észak-afrikai térség jelenleg háborús övezetnek számít, ezért különösen veszélyes a résztvevők számára. A versenyzők biztonságát garantálni senki nem tudja, a ralin mindenki saját felelősségére vesz részt - írták.
A Külügyminisztérium szerdán közleményben javasolta az idei Budapest-Bamako rali lemondását vagy elhalasztását, mert megtartását a tárca rendkívül veszélyesnek ítéli.
Pénteken rajtol a Budapest Kongresszusi Központ elől a Budapest-Bamako futam, amelyen 40 ország mintegy 420 indulója vesz részt. A versenyzők és a túrakategória résztvevői Magyarországról indulva a Szlovénia-Olaszország-Franciaország-Spanyolország-Marokkó-Mauritánia-Szenegál-Bissau-Guinea útvonalon haladnak.

Címkék: Mali-Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.