Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Milliárdos gyermekvédelmi fejlesztések indulnak

Milliárdos gyermekvédelmi fejlesztések indulnak

Húsz gyermekvédelmi intézményt hoz létre, illetve több korszerűtlen épületet is felújít a kormány. A beruházás költsége 3,5 milliárd forint – közölte a Magyar Nemzettel Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyi államtitkára. Az építkezések és felújítások zöme már megkezdődött, és jövő júniusig valamennyi be is fejeződik. A korszerűsítések és építkezések az egész országot lefedik.

A beruházási lista szerint a felújítások keretében főként családok, illetve gyermekek átmeneti otthonai újulhatnak meg, emellett két teljesen új, átmeneti ellátást nyújtó épület is létrejön. A családok átmeneti otthonában a gyermekeket édesanyjukkal, egyes esetekben édesapjukkal együtt helyezik el. Az érintett családok jó része lakásprobléma miatt kerül a szállást adó intézménybe. Sok anya azért kér segítséget az otthontól, mert gyermekeivel menekül a bántalmazó családapa elől, akad, akit korábbi otthonától több száz kilométerre helyeznek el, hogy így mentsék a brutális családfő bosszújától. Olyan esetek is előfordulnak, amikor a család anyagi probléma, például nagy összegű kölcsön miatt veszíti el a lakását. Az ilyen esetekben az együttes átmeneti elhelyezés jelenti a legnagyobb segítséget, hiszen a szülő nem alkalmatlan a gyermek nevelésére, csak átmeneti nehézségei támadtak, s a gyermek súlyos traumaként élné meg, ha édesanyjától elszakítva gyermekotthonba kerülne. Átmeneti otthonban legfeljebb 1-1,5 évig tartózkodhatnak a családok.

Nyíregyházán már megkezdődött közel 280 millió forintból egy teljesen új családi otthon megépítése, amelyet az Oltalom Szeretetszolgálat működtet majd. A korábbi, korszerűtlen otthonban csak az édesanyákat és a gyerekeket tudták elhelyezni, az apákat nem, így előfordult, hogy ők a város másik végén lévő hajléktalanszállóra kerültek. Az új épületben lehetőség lesz teljes családok elhelyezésére is, bővül a férőhelyek száma, és minden lakóegységhez külön fürdőszoba tartozik majd. Veszprémben szintén új otthont hoznak létre, ez 25 férőhelyes lesz, energiatakarékos megoldásokkal. Felújítják a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet miskolci és orosházi otthonát is egyenként több mint százmillió forintból.

A gyermekek átmeneti otthonában olyan gyerekeket helyeznek el, akiket szüleik átmenetileg nem tudnak ellátni például súlyos betegség, kórházi kezelés, távoli munka vagy más családi probléma miatt. Ilyen otthonba legfeljebb egy évig helyezhető el egy 3 év feletti gyermek, ami egyszeri alkalommal hat hónappal meghosszabbítható. Az elhelyezés időtartama alatt a szülő felügyeleti joga érintetlen marad. Új átmeneti otthon épül a kecskeméti SOS Gyermekfaluban, valamint korszerűsítik a pécsi és a nyíregyházi otthont is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk