Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Március 24. 21:59, csütörtök | Belföld

Óraátállítás 2016

Óraátállítás 2016

Magyarországon március 27-én, a hivatalos nyári időszámítás kezdetén kell majd az órákat egy órával előbbre vinni, így a húsvéti hétvégén kevesebbet alhatunk.

Minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Magyarországon március 27-én, a hivatalos nyári időszámítás kezdetén kell majd az órákat egy órával előbbre vinni, így a húsvéti hétvégén kevesebbet alhatunk.

A nyári időszámítás kezdetével kapcsoljuk össze, hogy a nappalok hosszabbodnak, az esték egyre melegebbek, a emberek többsége nagyon várja ezt az időszakot.

Az óratekergetés hasznáról megoszlanak a vélemények. Eredetileg energiatakarékossági célzattal vezették be. Ma már az előnyök közé sorolják azt is, hogy a kinti munkák és a szabadidős tevékenységek végzésében is előnyösebb ha a nyári időszámítás szerint élünk.

A hátrányok között a valós megtakarítás mértékének vitatása mellett a légkondícionálók magasabb óraszámú használata is szerepel. Ezen kívülsokak számára az óraátállítás akár 1-2 hétig tartó kellemetlen közérzettel is járhat, hiszen az ember belső biológiai óráját nem lehet egy mozdulattal átállítani.

Azért a hosszabb napoknak még sokáig örülhetünk. A téli időszámítás újra október 30-án veszi majd kezdetét.

Aki az Európai Unióban épp ezekben az időszakokban adja utazásra a fejét, annak nem kell külön szabályokat figyelembe vennie: 1996 óta egységes az Unión belüli nyári és téli időszámítás szabályozása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.