Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 18. 07:12, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Összefogásnak köszönhetően fel lehet lépni a kettős minőségű élelmiszerekkel szemben

Összefogásnak köszönhetően fel lehet lépni a kettős minőségű élelmiszerekkel szemben

Sikeres volt a V4-országok (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) és más közép-európai tagállamok összefogása,

mert közösen elérték, hogy az Európai Bizottság módosította a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, ami lehetővé teszi a termékek kettős mércéjével szembeni fellépést - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

A szaktárca közleménye szerint az Európai Parlament a szerdai ülésén hagyta jóvá a megállapodást a termékek kettős minőségével szembeni fellépést lehetővé tevő előírásokról. A rendelkezésnek köszönhetően visszaszorulhat az embereket megtévesztő kereskedelmi gyakorlat.

A jogszabálytervezet szerint az emberek megtévesztésének minősülne a jelentősen eltérő összetételű vagy jellemzővel rendelkező termékek azonosként való forgalomba hozatala a különböző tagállamokban.

Emellett előírják azt is, hogy a vásárlót tájékoztatni kell a termékek közötti, legitim és objektív okokon alapuló különbségekről is. Ennek minősülhet a nemzeti jogszabály, az alapanyagok elérhetősége vagy szezonalitása, az egészséges étkezés elősegítését célzó önkéntes stratégiák, és az előállítók azon joga, hogy ugyanazon márkájú terméket eltérő tömegű vagy térfogatú kiszerelésben hozhassa forgalomba - írták.

Emlékeztettek, hogy több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye. Vizsgálatok bizonyították a jelenség létezését, amelyet végül elismert a bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.

Az agrártárca továbbra is kiáll a magyar vásárlók érdekeiért és a legfontosabb célkitűzésük, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.