Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Január 25. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Öt egyszerű házi praktika segít leküzdeni a megfázást

Öt egyszerű házi praktika segít leküzdeni a megfázást

A legtöbb szülő nem szeretne azonnal erős gyógyszert, pláne antibiotikumot, adni gyermekének megfázás ellen. A Focus.de összeszedte a legfontosabb házi praktikákat a megfázás kezelésére.

A gyógyszer enyhíti ugyan a tüneteket, de akár szedjük, akár nem, az influenza leküzdése 7-10 napig tart. Lázcsillapítót 38 fok felett kell adni. A gyerekeket akkor kell orvoshoz vinni, amikor fennáll az influenza gyanúja. Az alábbi öt praktikával jól lehet kezelni a megfázás tüneteit:

1. Tyúkhúsleves: erősíti az immunrendszert

Generációról generációra meséltek az édesanyák a meleg tyúkhúsleves csodatévő erejéről, amivel kapcsolatosan igazuk is volt, ugyanis a Nebraskai egyetem gyógyközpontjának kutatói megállapították, hogy ciszteint tartalmaz, ami erősíti a sejteket, ellenáll a vírusoknak és a gyulladásnak. A hőre érzékeny vírusokat a forró leves megöli, a gőz hidratálja az orrnyálkahártyát, és ismét szabaddá teszi a légutakat. A tyúkhúslevesben található cink harcol a kórokozók ellen és erősíti az immunrendszert.

2. Hagymasziruppal köhögés ellen

A hagyma természetes fertőtlenítőszer: a benne lévő illóolajok segítik, hogy a köhögés felszakadjon. A recept egyszerű: vágjon finomra két-három hagymát, tegyen rá mézet, majd öt órán át hagyja állni. Ezután a masszát tegye kendőbe, préselje át, a levét pedig gyűjtse össze. A kapott szirupból kétóránként vegyen be egy teáskanállal.

3. A hagymatasakok enyhítik a fülfájást

A hidegben rengeteg gyerek szenved a fülfájástól, ezen is segít a hagyma: a friss hagymát apró kockákra kell vágni, rövid ideig egy edényben fel kell forrósítani, de úgy, hogy az illóolajok ne párologjanak el belőle. A hagymákat ezt követően egy tiszta ruhába kell rakni, majd azt a fájós fülre helyezni sapkával vagy hajpánttal rögzítve. Ezt a műveletet naponta háromszor érdemes megcsinálni, egy órán keresztül a fülön hagyva a csomagokat.

4. Sóoldatos orröblítést náthára

A gyógyszertári orrcseppet nem szabad sokáig használni – gyermekeknek főleg –, mert könnyen hozzászokhat a szervezet. Hatékony és ártalmatlan orvosság megfázás ellen az orröblögetés fiziológiás sóoldattal: kiöblíti a kórokozókat az orrból, oldja a nyákot és még fertőtlenít is. Az a sóoldat az ideális, amelynek 0,9 százalékos a sótartalma, ez a koncentráció hasonlít a test sótartalmához. Ez azért fontos, mert így nem irritálja az oldat a nyálkahártyát – bár néhány gyermek még így is kellemetlennek érzi. Ilyen szert lehet kapni a gyógyszertárban, de a szülők saját maguk is csinálhatnak: csak fel kell oldani egy teáskanál tengeri sót fél liter langyos vízben.

Ezt követően naponta három-négyszer a gyerek fejét a csap fölé tartva a folyadékot az orrlyukba kell önteni, úgy hogy a folyadék a másik oldalon jöjjön ki. Ezt az eljárást a másik orrlyukon is meg kell ismételni. A kisgyerekeknél érdemes inkább csepegtetni, mint önteni az oldatot, ehhez a gyógyszertárakban kaphatók pipetták. Ezt a műveletet három-négy alkalommal kell naponta elvégezni.

5. Vádlira tekert priznic csökkenti a lázat

Ha a gyermek láza 39 fok fölé emelkedik, akkor érdemes alkalmazni a vádlipriznicet (priznicnek nevezzük a száraz ruhával fedett hideg vizes borogatást. A borogatás nevét feltalálójáról, Vinzenz Priessnitzről kapta) a láz csökkentése céljából. Ezt a műveletet akkor lehet alkalmazni, amikor a láz 39 fok fölé emelkedik. A víz, amelybe a rongyot merítjük, két fokkal kell kevesebbnek lennie a beteg mért testhőmérsékleténél. A vízbe merített, majd kicsavart rongyot az alsó lábszárra kell tekerni, majd törölközővel le kell takarni, és tíz percig hagyni kell kihűlni. Ezt a műveletet háromszor meg kell ismételni, majd ismét meg kell mérni a gyermek lázát.

Amennyiben a gyereknek hidegrázása van, nem szabad alkalmazni a lábpriznicet. Ügyelni kell arra is, hogy ne csökkenjen túl gyorsan a testhőmérséklet, ellenkező esetben szédülés vagy keringési problémák léphetnek fel. A csecsemők és a kisgyerekek a hideg vádlipriznicet gyakran fájdalmasnak érzik. Ha 24 órán keresztül marad a láz, vagy még tovább emelkedik, fel kell keresni a gyermekorvost.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.