Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Augusztus 30. 00:41, kedd | Helyi

Soltis: Tigris és Csongor

Soltis: Tigris és Csongor

A héten megkezdődött a 2011/2012-es évad első bemutatójának próbaidőszaka a Soltis Színházban: Ecsedi Erzsébet vezetésével egy Csukás István-mesére készül a társulat. A norvég fesztivál házigazdái az utazás költségeit is álltá

Utazás a szempillám mögött - a színpadon is népszerű Csukás István meséjéből Ecsedi Erzsébet rendez előadást, hétfőn már meg is kezdődtek a próbák a Koptik Odó utcai kamaraépületben. De még a nyári szezon sem ért véget a Soltis Színháznál: augusztus 26-án 18 órakor (azaz még nappali fényben), augusztus 28-án pedig 20 órától láthatja a közönség a Tigris és hiéna című romantikus Petőfi-drámát - Katona Imre rendezésében - a bencés kolostor (a volt polgármesteri hivatal) udvarán. Aztán lesz még egy szabadtéri előadás: szeptember 2-án 20 órakor a Ság hegyen, a turistaház közelében lévő parkolóban Somogyi István rendezése, a Csongor és Tünde kerül színre ismét. A hivatalos évadnyitó szeptember elsején 18 órakor kezdődik a kamaraszínházban, díszbemutatóval. Nagy Gábor köszöntője, évadismertője után filmvetítés következik: a Soltis 30 című jubileumi film Rákos Blanka és Nagy Péter munkája.

De előbb nézzünk vissza a nyárra: a romantika és az avantgárd termékeny kapcsolatára építő szabadtéri Tigris és hiéna-bemutató mellett az idén sem maradt el a színjátszókat és rendezőket képző szakmai tábor. Július elején a Balaton-felvidéken turnézott a Soltis Színház tagjaiból alakult alkalmi Pedálszínház: a kerékpáros társulat vásári komédiát kínált a strandolóknak. És bár sokáig kétséges volt, hogy (az ismert súlyos pénzügyi gondok miatt) eleget tehet-e a társulat - és az Álomevők-előadás - a norvégiai meghívásnak, a nagyszabású fesztivál szervezői megmentették a helyzetet . A nemzetközi gyakorlat szerint a fesztivál-részvétel költségeit a meghívó fél állja, de az utazást a meghívottaknak kell finanszírozniuk. Ebben az esetben viszont a norvég fesztivál szervezői kivételt tettek: annyira fontosnak tartották, hogy az Álomevők ott legyen a világfesztiválon, hogy kifizették az utazással járó költségeket is. A norvég fesztivál sok kapcsolatot hozott - a visszahívás is benne van a levegőben .


Alig ért véget a norvégiai utazás, máris Erdélybe indult a társulat: az erdőszentgyörgyi Bodor Péter Művelődési Egyesülettel közösen hetedik alkalommal szervezett nyári tábort Kőrispatakon a Soltis Színház; a színjátszás iránt érdeklődő fiataloknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.