Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Augusztus 30. 00:35, kedd | Helyi

Szennyezett volt a levegő Szombathelyen és Kőszegen

Szennyezett volt a levegő Szombathelyen és Kőszegen

A manuális mérőhálózatban tavaly országosan 91 településen, köztük két vasi városban, Szombathelyen és Kőszegen végeztek légszennyezettség mérést. Az értékelés során tizenöt település került a szennyezett kategóriába, ezeknek

A manuális mérőhálózatban 82 településen végeztek nitrogén-dioxid, 14 mérőponton pedig kéndioxid mintavételt. Az ülepedő port 25 településen vizsgálták. Az éves átlagértékek alapján készült el a légszennyezettségi index szerinti értékelés, amely szerint Győr, Sopron, Zalagerszeg, Lenti, Nagykanizsa mellett Szombathely és Kőszeg is a szennyezett kategóriába került. Az országosan ellenőrzött 91 település 29 százalékában minősítették kiválónak a levegő minőségét, 45 százalékban jónak, 9 százalékban pedig megfelelőnek. Az értékelés során tizenöt település került a szennyezett kategóriába, ezeknek csaknem fele nyugat-dunántúli város volt. A légszennyezettségi index alapján vannak kiváló, jó, megfelelő és szennyezett települések. Nagyon szennyezett város tavaly nem volt.

A nyugat-dunántúli környzetvédelmi felügyelőség illetékességi területén folyamatos légszennyezettséget mérő, automata monitoring állomás nem üzemel. Vas megye levegőterheltségi állapotának vizsgálata az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat keretében két településen történik. Kőszegen egy hálózati mérőponton nitrogén-dioxid vizsgálatát végzik. Szombathelyen négy mérőponton történik immisszió mérés. Ebből két ponton nitrogén-dioxid, egy ponton nitrogén-dioxid, valamint szálló por, további egy ponton pedig csak szálló por mérése történik. A nitrogén-dioxid mérése folyamatos, míg a szálló por mérése negyedévente két-két hét időtartamban történik.

A tavalyi mérési eredmények alapján a mérőhelyek többségén a légszennyező anyagok koncentrációja határérték alatti volt. Egyes helyeken esetenként a szálló por és nitrogén-dioxid tekintetében határérték túllépéseket tapasztalták. Az éves átlagok azonban nem haladják meg a határértéket. A mérőpontok közül a legszennyezettebb értéket jellemzően a forgalmas közlekedési csomópontok adatai mutatják. A felügyelőség szombathelyi mérőpontján a nitrogén-dioxid szennyezettség néhány esetben meghaladta a határértéket. A szálló por 2010-ben az egyik szombathelyi mérőponton 5, a másikon pedig 8 alkalommal lépte túl a 24 órás határértéket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.