Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Július 14. 17:48, szombat | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Többet mobilozunk külföldön a roaming-díjak eltörlése óta

Többet mobilozunk külföldön a roaming-díjak eltörlése óta

A roamingdíjak tavaly júniusi eltörlése óta a magyarok többet használják a mobiljukat külföldi utazáskor, a hívások száma és az adatforgalom is emelkedett - derül ki a szolgáltatók MTI érdeklődésére küldött adataiból.

A Telenor emlékeztet: 2017. júliustól EU-n belül alapesetben - néhány kivételtől eltekintve - a belföldivel megegyező feltételekkel számítják a mobiltarifákat. Míg korábban a hanghívások tették ki a roamingforgalom nagy részét, mára a külföldi adatforgalom is dinamikusan nő. Tavaly az EU 27 országában havonta átlagosan 1562 gigabájt adatot forgalmaztak a Telenor Magyarország ügyfelei, akik Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, és Horvátországban adatroamingoltak a legtöbbet.

A Magyar Telekom arról tájékoztatott, hogy a külföldi telefonhasználat mind hang-, mind adatforgalomban emelkedett. Idén az első fél évben több mint másfélszer annyit telefonálnak roaming helyzetben az ügyfelek, mint 2017-ben, a roaming adatforgalom pedig a többszörösére nőtt ugyanebben az időszakban. A roaming hang, SMS és adatforgalom is emelkedik a nyári hónapokban, de ezek közül is az adatforgalom nő a legnagyobb mértékben.

A Telekom ügyfelei a legnagyobb forgalmat a Magyarországgal szomszédos országokban, illetve Németországban, Franciaországban és Angliában bonyolítják. Az egész évet vizsgálva Németországban a legnagyobb a roaming adatforgalom és a roaming hangforgalom, a roaming SMS-forgalom viszont télen Ausztriában, nyáron pedig Horvátországban a legnagyobb.

A Telekomnak 191 ország hálózatával van roaming szerződése, ebből 167 országban roamingoltak ügyfelei az elmúlt másfél évben.

A Vodafone közölte, hogy a nyári hónapokban rendszeresen nő a roaming környezetben lebonyolított hívások száma és az adatforgalom is. Idén az adatforgalom növekedése júniusban meghaladta a hasonló időszakban megszokott mértéket, ami részben az új, EU területén érvényes roaming szabályozás tudatosodásának, részben a tarifacsomagokban foglalt adatmennyiség növekedésének tudható be. A Vodafone feltöltőkártyás ügyfeleinek sem kell külön roamingdíjat fizetniük az EU-n belül, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban, Monacóban és Törökországban.

A Vodafone ügyfelei az elmúlt egy évben Ausztriában, Németországban, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban használták legtöbbet a telefonjukat.

Címkék: díj, mobil, roaming, telefon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.