Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Augusztus 25. 13:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Turizmus: teltházas hétvégét hozott Budapestnek a Szent István-napi programsorozat

Turizmus: teltházas hétvégét hozott Budapestnek a Szent István-napi programsorozat

Minden korábbit meghaladó érdeklődés kísérte a Magyarország születésnapjára szervezett rendezvénysorozat programjait; a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján teltházas hétvégével zárták a hetet a fővárosi szálláshelyek, amelyek kihasználtsága csaknem elérte a 80 százalékot, 7 százalékponttal meghaladta az előző évit - tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint Budapesten közel 70 ezer vendég 128 ezer vendégéjszakát töltött augusztus 18-20-án között, így a vendégforgalom 17 százalékkal múlta felül az előző éves eredményeket. Ezen túl az egynapos látogatók száma is közel 30 százalékkal nőtt, így idén több mint 1 millióan utaztak a fővárosba legalább egy napra.

A Szent István-nap turisztikai forgalomra való hatása kiemelkedő: 2021-hez képest kétszer annyi, míg a tavalyi ünnepi hétvégéhez képest 17 százalékkal több vendég foglalt szállást Budapesten. Az NTAK adatai alapján a szálláshelyeket többségben a külföldi vendégek töltötték meg, ami az Atlétikai világbajnokság elindulásának is köszönhető. A vendégéjszakák számottevő részét, 83 százalékát külföldi utazók foglalták le.

A nemzetközi rendezvény szakma Oscar-díjával is kitüntetett eseményre vidékről 7 százalékkal, az országhatáron kívülről pedig 19 százalékkal több vendég érkezett a fővárosba, mint tavaly - jelezte az MTÜ.

A fővárosba érkező hazai turisták nagyobb része szállodákban foglalt szállást, szinte minden második hazai szállodai vendég a négycsillagos szállodákat választotta. A hazai turisták negyede részesítette előnyben a magán- és egyéb szálláshelyeket. A nemzetközi látogatók preferenciái között már fele-fele arányban szerepeltek a szállodák, illetve a magán- és egyéb szálláshelyek. A külföldi szállodai vendégéjszakák több mint felét négy-, közel harmadukat három-, és majd tizedüket ötcsillagos hotelekben töltötték.

A mobilcella adatok alapján további 1 millió 100 ezer egynapos látogató fordult meg a fővárosban az augusztus 20-i hétvégén. Csak a vasárnapi ünnepnapra több mint 350 ezren utaztak Budapestre, ez tavaly augusztus 20-hoz képest közel 70 százalékkal több és az egy héttel később megtartott tűzijáték napjához képest is többezerrel magasabb - közölte az ügynökség. A legtöbben Pest, Fejér, valamint Komárom-Esztergom vármegyéből jöttek, utóbbiból másfélszer annyian, mint tavaly.

A három nap alatt a fővárosi attrakciók látogatottsága is 11 százalékkal nőtt. A legnépszerűbb az Országház, a Halászbástya és a Margitsziget volt, utóbbinál 35 százalékkal több turista fordult meg. A külföldiek kedvenc turisztikai attrakciójának az Országház bizonyult, az ünnepi hétvégén a látogatók 14 százalékát a nemzetközi vendégek adták.

A nagyrendezvények turistavonzó képességét mutatja az is, hogy a megnövekedett vendégforgalomnak köszönhetően a fővárosi szálláshelyeken 24 százalékkal nagyobb árbevételt könyvelhettek el a három nap során, mint tavaly ilyenkor - hangsúlyozta közleményében az MTÜ.

Címkék: augusztus 20, turizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során