Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Január 11. 20:29, szerda | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

2013-tól hét járás lehet Vas megyében

2013-tól hét járás lehet Vas megyében

A kormany.hu portálon már olvasható az Orbán-kabinet új közigazgatási koncepciója. A társadalmi vitára bocsátott anyag országosan 168, Vas megyében pedig hét járással számol


Harangozó Bertalan kormánymegbízott szerdán arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a kormany.hu honlapon társadalmi egyeztetésre bocsátotta a járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseit. Országosan százhatvannyolc járás kialakítását tervezik. A járási hivatalok a megyei szintnél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátását végzik majd. A cél az, hogy ez magas minőségben és minden magyarországi állampolgár számára elérhető közelségben legyen. A járások és a járási hivatalok 2013 január elsejével kezdik meg működésüket. Vas megyében hét járás kialakítását tervezik: Celldömölk, Körmend, Kőszeg, Sárvár, Szentgotthárd, Szombathely és Vasvár székhellyel. A társadalmi egyeztetés keretében január 20-ig várják a véleményeket, javaslatokat a teruletikozig@kim.gov.hu címen. Vas megyében az eddigi kistérségek közül az őriszentpéteri, valamint a répcesíki maradhat járás nélkül. Bár Harangozó Bertalan kormánymegbízott mindkét esetben szorgalmazta a járás kialakítását. Javaslatát azonban a szakértők leginkább hatékonysági szempontból nem támogatták.

A kormányhivatal sajtótájékoztatóján arról is szó esett, hogy 2012 január elsejével a megyében megkezdte működését a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ (VMIK). A központ működteti a továbbiakban az eddigi megyei fenntartású oktatási, kulturális, szociális és gyermekvédelmi intézményeket. Ez a megyében összesen huszonöt költségvetési szervet jelent. Az átadás-átvétel zökkenőmentesen, jogszabályi előírásoknak megfelelően történt.

A kormánymegbízott javaslatára Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter dr. Huszár Lillát nevezte ki a VMIK vezetőjének. Számára nem ismeretlen ez a feladat, mivel 2005 óta a megyei önkormányzat pénzügyi titkárságán dolgozott, 2009 óta annak vezetője volt.

Az intézményekkel kapcsolatos szakmai munkában sem következett be törés, mivel ebben aktívan résztvesznek a megyei önkormányzattól átvett köztisztviselők és közalkalmazottak. A központ és az intézmények megyétől átvett dolgozói januárban esedékes illetményüket rendben megkapták. Január elsejétől a központ felállításával, s a szervezeti rendszer kialakításával kapcsolatos munkálatok zajlanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt