Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Július 23. 12:19, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A belügyi tárca feljelentette a romákkal szemben Hitlert emlegető francia polgármestert

A belügyi tárca feljelentette a romákkal szemben Hitlert emlegető francia polgármestert

Emberiesség elleni bűntett dicsőítésének gyanújával a francia belügyminisztérium feljelentést tett kedden Gilles Bourdouleix, a nyugat-franciaországi Cholet polgármestere ellen.

A feljelentést a centrista nemzetgyűlési képviselő ellen tette, amiért azt mondta a romákról, hogy "Hitler talán nem ölt meg eleget közülük".
Bourdouleix ezt vasárnap mondta, amikor látogatást tett a város határában azon a magánterületen, amelyet a Franciaországban - nomád életmódjuk miatt - utazó embereknek nevezett romák lakókocsikkal törvénytelenül elfoglaltak, s az emberek közül többen náci karlendítéssel fogadták a velük gyakran konfliktusba keveredő városvezetőt.
Manuel Valls belügyminiszter szerint a polgármester szavai elfogadhatatlanok, amit az igazságszolgáltatásnak "szigorúan meg kell büntetnie". Hasonlóan vélekedett Jean-Louis Borloo, a centrista UDI elnöke is, és kezdeményezte a képviselő kizárását a pártból.
Bourdouleix szavait egy helyi lap, a Le Courrier de l'Ouest egyik újságírója rögzítette, majd hétfőn a lap honlapján közzétette. A felvétel szerint a polgármester kinevette a romákat, amikor azok azt a törvényt emlegették, amely kötelezi az ötezer főnél nagyobb településeket arra, hogy a 400 ezer főből álló, lakókocsikban élő, nomád életmódot folytató francia nyelvű roma közösség számára jelöljenek ki a városok határában vízzel ellátott területet. Majd alig hallhatóan hozzátette: "Hitler talán nem ölt meg eleget közülük". A lap szerint Bourdouleix ekkor már "ki volt borulva a náci karlendítések" és amiatt, hogy rasszizmussal vádolták az emberek.
A polgármester egyébként tagadta, hogy elhangzott a szájából a felvételen hallható mondat. Szerinte azt a lap manipulálta, ezért a szerkesztőség ellen rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést kíván tenni.
Az 53 éves politikus az elmúlt években többször is eljárást indított romák ellen: 2006-ban petíciót kezdeményezett annak érdekében, hogy a polgármesterek kötelezhessék a rendőrséget az illegális helyfoglalók elleni fellépésre, tavaly pedig emberölési kísérlet miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, miután szóváltásba keveredett romákkal, s a belügyminiszter ellen is panaszt akart tenni "más életének veszélyeztetése" miatt.
A konfliktusok abból adódnak, hogy sok helyen, így Cholet-ban sincsenek az utazó közösségek számára kijelölt befogadó területek, a lakókocsis romák ezért gyakran önkényesen telepednek le egy-egy üres területen, és a jelenlétük a környező településeken incidensekhez vezet. Rajtuk kívül mintegy 12-15 ezer, Romániából és Bulgáriából érkezett, nem nomád életmódot folytató roma is tartózkodik Franciaországban, akiknek illegális átmeneti telepeit a rendőrség viszont rendszeresen felszámolja.
Hétfő délután egyébként a 150 lakókocsiból álló cigánykaraván önként távozott a Cholet határában található szántóföldről.
Két héttel ezelőtt Christian Estrosinak, Nizza polgármesterének egyik nyilatkozata váltott ki óriási tiltakozást, amelyben bűnözőknek nevezte a dél-franciaországi város határába érkezett roma közösséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.