Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Január 20. 07:30, péntek | Külföld
Forrás: mti

A Frontex tavaly 25 ezer migránst telepített vissza hazájába

A Frontex tavaly 25 ezer migránst telepített vissza hazájába

Az Európai Unió határ-és partvédelmi ügynöksége, a Frontex tavaly mintegy 25 ezer, nemzetközi védelemre nem jogosult személyt telepített vissza a származási országokba

- jelentette ki Ylva Johansson, a belügyekért felelős uniós biztos csütörtökön Brüsszelben, az ügynökség új igazgatójával, Hans Leijtenssel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: egyre több illegális bevándorló érkezik az EU-ba olyan országokból, amelyeknek az állampolgárai valószínűleg nem szorulnak nemzetközi védelemre. Azoknak, akiknek a menekültstátuszát elutasították, vissza kell térniük hazájukba - szögezte le.

Véleménye szerint, a migráció rendezett, uniós szintű kezelése végett az EU-tagállamoknak el kell fogadniuk a brüsszeli bizottság javasolta migrációs és menekültügyi paktumot, és reményét fejezte ki, hogy az EU soros svéd elnöksége megteszi a következő lépéseket ennek érdekében.

Ylva Johansson azt mondta, közös európai összefogással a nyugat-balkáni útvonalon csökkent az illegális határátlépések száma.

Hozzátette: az Európai Bizottság a jövő héten stratégiát fog előterjeszteni az védelemre nem jogosultak visszaküldésével kapcsolatban. Emlékeztetett arra is, hogy az EU nemrégiben külön koordinátort nevezett ki, hogy megkönnyítse a visszatérítési műveleteket.

Ylva Johansson kiemelte: az EU első számú prioritása annak megakadályozása, hogy az emberek veszélyes útvonalakon, életüket kockáztatva útra keljenek, ezért kulcsfontosságú az együttműködés a partnerországokkal.

A belügyi biztos azt is bejelentette, hogy Frontex meg kívánja erősíteni az együttműködést Ecuadorral és Kolumbiával annak érdekében, hogy fellépjen a fokozódó kábítószercsempészet ellen.

A Frontex tavaly decemberben kinevezett új igazgatója, Hans Leijtens arról beszélt, hogy "a bizalom újjáépítése mellett meg kell újítani az ügynökség működését, és kézzelfogható eredményeket kell elérni".

"Növelnünk kell a szervezet a hatékonyságát, legitimitását, elszámoltathatóságát és átláthatóságát. Továbbá a határigazgatásnak az alapvető jogokon kell alapulnia" - jelentette ki.

A Frontex előző vezetője Fabrice Leggeri tavaly április végén nyújtotta be lemondását, miután az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) vizsgálatot indított az ügynökséggel szemben azon jelentések miatt, amelyek szerint a szervezet emberi jogsértést követett el azzal, hogy jogtalanul toloncolt ki, tett tengerre már partot ért migránsokat az uniós külső határokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése