Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Július 03. 08:43, szerda | Helyi
Forrás: SziSzi

A hangjukat, és a szívüket adják nekünk: ők a Hangadók Zenekar

A hangjukat, és a szívüket adják nekünk: ők a Hangadók Zenekar

Pálinkadal, Adj helyet magad mellett, Neked írom a dalt... a közönség tombol, a zenekar remek, vidám és szórakoztató. Egyetlen apró különbség választja el őket egy hagyományos zenekartól: tagjai fogyatékossággal élnek.

Trócsányi Gergőa Hollywoodoo zenekar frontembere, az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítványsérült fiataljaiból álló HangadókZenekar művészeti vezetője. Vele beszélgettem a Hangadókmindennapjairól, múltról, jövőről.

- Mesélj kérlek a Molnár Gábor Műhely Alapítvány munkájáról, céljairól!

- Az alapítvány 18 éves az idén. Értelmi és érzékszervi sérült fiatalok nappali intézménye, ami gondoskodik az életvezetésükről, tehermentesíti a családot, mindennapi munkát ad és fejlesztő foglalkozásokat tart. Van szőnyegszövés, kézművesség, kutyás terápia, tánc, színjátszás, vers és zene. Célja, hogy a régióban fogyatékossággal élő embereket foglalkoztassa, lehetőleg segítse őket a rehabilitációban, tehetségüket próbálja meg a társadalom számára hasznosan kamatoztatni.

- Hogyan kezdődött a Hangadók Zenekar története?

- 2008 novemberében kerültem kapcsolatba az alapítvány vezetőjével, Lovas Irénnel. Elmondta, hogy vannak tehetséges, zenei adottságokkal rendelkező fiatalok az intézményben, akik korábban már próbálgatták szárnyaikat Orgona László előadóművész segítségével, velük, belőlük kellene zenekart építeni és zenei foglalkozásokat tartani. Harangozó Botond barátom a hangszeres képzésben én pedig a zenekar hangszerparkjának összeszedésében, a tehetségek kiválasztásában és a menedzselésben segítettem a csapatot.

- Egy más „világból” érkeztél a Hangadók világába. Milyen út vezetett a Hollywoodoo-tól idáig?

- 21 éves korom óta küzdök az egészségemért. Daganatos beteg voltam és sok szövődménybetegséggel is fel kellett vennem a harcot. Nem állt távol tőlema fogyatékkal élők megértése, a segítőkészség pedig kinek-kinek lelkiismereti kérdés. Ugyanakkor ez egy új feladat volt és használni tudtam azt a rutint, amitközel 20 év alatt a zenei pályán megtanultam.

- Hogy sikerült beilleszkedned a fogyatékossággal élők világába? Mennyire volt nehéz az összecsiszolódás?

- Hittem benne, hogy ők sem egy másik bolygón élnek. Vannak vágyaik, céljaik és eszközeik arra, hogy ezt kifejezésre juttassák. Nyitottan, bizalommal álltam közéjük és hamar elfogadták a működésemet és idővel én is, az egyénenként más-más hozzáállást.

- Milyen sikereket értek már el eddig a Hangadók? Van valami cél, amit kitűztetek magatok elé?

- Önmagában óriási siker az, hogy a srácok napi munkájuk mellett a hangszereiken megtanultak játszani és közösen elő tudnak adni dalokat. Látványos siker a nyilvánosság felé a tavalyi írországi utazásunk. Ez egy sérülteknek kiírt nemzetközi verseny volt, több művészeti ág képviselőjének részvételével Cork városában. Az utazásra és szállásra egy országos kampány szervezésével, cégek, magánemberek, a Pannon Egyetem, művészbarátok és a magyar zenei szakma jeles képviselőinek segítségével sikerült összegyűjtenünk a pénzbeli hátteret. Erről 2184 km címmel filmet készített nemrég a Veszprém Televízió, amit az interneten meg tudnak nézni az érdeklődők. Célunk leginkább az, hogy elmélyüljön az eddig megszerzett tudás és türelemmel tovább csiszolva pontosabb, jobb és piacképes produkciót színpadra állító zenekarrá válhasson a Hangadók. Rövidtávon tervezzük felvételek készítését, amibe már kicsit bele is kóstolt a társaság.

- Milyen új dalokat terveztek bevenni a repertoárba? Ezekről hogyan döntetek?

- Jelenleg Pallagi Attila gitáros a zenekar művészeti vezetője. Vele együtt találják ki a Hangadók tagjai a műsorra tűzött dalokat és az ő segítségével saját szerzemények is kezdenek színpadra kerülni.

- Hogy veszed észre, mennyire „elfogadó” a közönség irányotokba?

- Többször előfordult már, hogy a közönség soraiból, egy-egy rendezvényen meglepően nyilatkoztak arról, miszerint csak később vették észre, hogy fogyatékkel élők muzsikálnak nekik. Szeretik a zenekart, mert vidámak, humorosak és szórakoztatók.

- Milyen feladatok várnak még benneteket ezen a nyáron?

- Ilyenkor sűrű az élet. Most van a szabadtéri rendezvények, fesztiválok, falunapok, házibulik szezonja és szinte minden héten koncertezünk valahol. Nyár végéig ezeknek a meghívásoknak teszünk eleget.

- Köszönöm a beszélgetést, jó munkát, és további sok sikert kívánok a zenekarnak!

Kép: Trócsányi Gergő

Címkék: Hangadók, zenekar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra