Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Február 02. 07:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A koronavírus-megelőzésben is segíthet majd a magyar készítmény

A koronavírus-megelőzésben is segíthet majd a magyar készítmény

A koronavírus-fertőzés megelőzésében is segíthet majd az állatokon már tesztelt magyar készítmény

- mondta Kacskovics Imre immunológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) természettudományi karának dékánja hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztésére alakult magyar konzorcium vezetője a műsorban hangsúlyozta: a készítmény a befecskendezéstől számított néhány órán belül védetté teszi a szervezetet.

Elmondta, egy fehérjetípusú gyógyszert fejlesztettek ki, amely az antitestekhez hasonlóan befedi a koronavírus tüskefehérjéit, ezáltal megakadályozva, hogy a vírus a sejtek receptorához kapcsolódjon, vagyis hogy megfertőzze a sejteket.

A kifejlesztett gyógyszerrel részben azonos molekulát pár évvel ezelőtt egy gyógyszercég vérnyomásgyógyszerként embereken már tesztelte, eszerint bizonyítottan nem okoz mellékhatásokat a hatóanyag. Ennek a szernek az újbóli tesztelése, alkalmazása koronavírus-járvány idején azzal a reménnyel éltet, hogy hasonlóan biztonságos lesz a koronavírus ellen is - fogalmazott a kutató.

Hozzátette: a Debreceni Egyetemmel közös munkában próbálják úgy alakítani a molekulát, hogy a gyógyszer vérnyomásra vonatkozó hatása megszűnjön, de vírus-megkötőképessége megmaradjon.

Elmondta: először minden hatóanyagot kémiailag elemeztek, majd sejttenyészeten, és később aranyhörcsögökön tesztelték a hatóanyagokat.

Számos állatkísérletet kell még elvégezni, majd toxikológiai vizsgálatok következnek, ezután fordulhatnak a hatóságokhoz, hogy elkezdődjön a klinikai tesztelés fázisa - tudatta Kacskovics Imre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során