Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Április 06. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A magyar gazdaság ékköve lehet - Letették a Magnus Aircraft Zrt. új gyártócsarnokának alapkövét

A magyar gazdaság ékköve lehet - Letették a Magnus Aircraft Zrt. új gyártócsarnokának alapkövét

Letették pénteken a kompozit repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft Zrt. új gyártócsarnokának alapkövét, a létesítmény a cég hatmilliárd forintos fejlesztési projektjének részeként épül meg.

Az eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a csarnok, ahol saját fejlesztésű, négyüléses repülőgépeket gyártanak majd, a "magyar gazdaság egyik ékköve" lehet.

Megjegyezte, a cég kétüléses repülőgépei világszerte keresettek, számos iparágban alkalmazzák őket az erdészettől a határvédelemig. A termékpaletta kiegészül egy négyüléses kisrepülőgéppel, amelynek készül elektromos változata is.

A miniszter kifejtette: a magyar gazdaság az elmúlt tíz évben elsősorban extenzív növekedési pályán volt. Ahhoz hogy nőjenek a jövedelmek és a hozzáadott érték, intenzív korszakba kell lépni. A magyar munkaerőpiac egyre feszesebb, egyre inkább hozzáadott értéknövekedést jelentő beruházásokat kell megvalósítani - mondta.

"Abban bízunk, hogy a magyar versenyképesség, amely export oldalról a 34. helyen van a világgazdaságban, erősödni fog" - jelentette ki a miniszter.

Kiemelte: a fejlesztés hozzájárul a védelmi ipar erősítéséhez is, a Magnus új repülőgépével bővülő nemzetközi piaccal számolhat.

Beszélt arról is, hogy a magyar gazdaságban számos biztató jel van. "Letörtük az inflációt, megőriztünk 4,7 millió magyar munkahelyet, és mára külkereskedelmi mérleg is pozitív" - fogalmazott.

A pénzügyminiszter közölte, újra indul a reálbérek növekedése, és idén van esély a növekedés visszaépítésére, bár a külső környezet ehhez nem lesz elég támogató, mivel a német gazdaság recesszióban van.

Varga Mihály szerint 2024-től a magyar gazdaság visszatérhet egy egyensúlyi, növekedési pályára, "visszafogott jóslatok szerint idén 2,5 százalékos növekedés várható", amiben kulcsszerepe van az olyan vállalatoknak, mint a Magnus Aircraft.

Boros László vezérigazgató közölte, a fejlesztés részeként az 1500 négyzetméteres gyártócsarnok mellett 500 kilowattos napelemparkot is építenek.

Ismertetése szerint a Fusion II. kétüléses gép beilleszkedett a piacra, oktatásra, megfigyelésre, egyéni célokra is használják. A négyüléses repülőgép gyártásához megvásárolták az IL-103 repülőgép licencét, az eredeti tervekből 3D-s modellt készítettek, teljesen kompozit felépítésűre tervezték át, és kidolgozták a gyártási technológia folyamatát.

A 2014-ben alapított cég tavaly nyolcvan embert foglalkoztatott; 2022-ben 538 millió forintos nettó árbevételt ért el. A társaság tavaly félévi közlése szerint 2023-ra pozitív nulla eredményt, míg az idén és a következő években exponenciálisan növekvő árbevétel mellett pozitív eredményt vár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során