Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 23. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A mecseki uránosok 20 éve várják jussukat

A mecseki uránosok 20 éve várják jussukat

Már két évtizede hiába küzdenek jogos járandóságukért, a szénpénzért a mecseki bányászok, eddig még egy lépéssel sem kerültek közelebb ügyük megoldásához az egykori uránbányászok - írja a bama.hu.

Az 1992-ben született kormányrendelet tartalmaz egy kitételt, miszerint akik 1992. november 3-át követően úgy mentek nyugdíjba, hogy van jogutódja egykori munkaadójuknak, nem kaphatják meg a szénjárandóságot. A probléma nemcsak a még élő bányásztársakat, hanem elhunyt kollégáink özvegyeit is érinti. A jelenleg éves szinten mintegy 53 ezer forintban megállapított juttatás reálértéke göngyölítve számítva elérheti a kétmillió forintot is személyenként – mondta Ács Géza, egykori csapatvezető vájár, szakszervezeti vezető. Méltatlannak és diszkriminatívnak tartja a kialakult helyzetet, hiszen mint mondja, a rendelet szerencsétlen megfogalmazása olyan bányászokat zár ki a juttatásból, akik több ezer föld alatt eltöltött műszakkal a hátuk mögött mentek nyugdíjba.
'Sajnálatos módon az érintettek nagyobb része már nem él, de még mindig vagyunk 250-300-an, akiknek járna a juttatás. Nem is beszélve az elhunyt bányászok özvegyeiről' – mutatott rá Ács Géza.

Az ügy rendezetlensége miatt viszont a juttatáshoz – egyébként jogszerűen – olyanok is hozzáférnek, akik soha nem dolgoztak kemény fizikai munkakörben, ugyanakkor olyanok vannak kizárva belőle, akik a vájvégen teljesítették műszakjaikat.

Hoppál Pétert országgyűlési képviselő elmondta, hogy decemberben egyeztetett a minisztérium az érdekképviseletekkel, és ezek alapján minden remény megvan rá, hogy a szénpénz kérdése hamarosan rendeződjön.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk