Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 10. 15:39, péntek | Helyi

A mozi sorsa a város lakosságától függ

A mozi sorsa a város lakosságától függ

2007-ben címzett állami támogatással az önkormányzat felújította a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár épületét. A felújításra elnyert összeg azonban nem fedezte az épület teljes rendbe tételét: külön pályázni kellett a színházterem felújítására, valamint szerkezetkész állapotban maradt a városi tévé stúdiója illetve a mozi. Időközben a tévéstúdió elkészült, a mozi kialakítását pedig a városközpont-rekonstrukciós pályázat keretében sikerült megvalósítani. A beruházásról, a gépészeti felszereltségről Dummel Ottót, a műszaki osztály vezetőjét, a kezdésről, a tartalmi elemekről és a jegyárakról Pálné Horváth Máriát, a KMKK igazgatónőjét kérdeztük:
Dummel Ottó, műszaki osztályvezető: – A városmag-rehabilitációs pályázat részeként lehetőségünk nyílt a szerkezetkész mozit véglegesen kialakítani, hiszen ebben a pályázatban egyik elem a közterek megújítása illetve kialakítása is szerepelt. Egyetlen kitétel volt: vállalnunk kellet, hogy art moziként fogjuk üzemeltetni. Ezzel bizonyos jogszabályi előírásoknak eleget kell tennünk. A bekerülési költsége olyan 70 millió forint plusz áfa összköltségvetésű beruházást jelentett, ennek 85%-át állami támogatásként kaptunk meg. Erre lefolytattunk egy közbeszerzési eljárást, amelynek a Swietelsky Vasúttechnika Kft. volt a nyertese, az ő égisze alatt készült el a mozi, amelynek kb. a fele építőmesteri munka volt, a székek, a pódium, a vakolat. A másik fele pedig a technikai eszközök beszerzése, a vetítővászontól a 35 mm-es film lejátszására szolgáló vetítőgépekig – két gépet szereztünk be, hogy folyamatos filmvetítésre alkalmas legyen a mozi – valamint egy projektort, amely DVD vetítésére alkalmas mozi színvonalon, jó műszaki adottságokkal.
– A terem azonban nemcsak filmvetítésre alkalmas…
Már a pályázat készítésénél több funkciósra terveztük ezt a termet, ezek egyike a mozi, másik a konferenciaterem. Ennek érdekében vásároltunk tolmácsgépet is, amely egyszerre több nyelven való tolmácsolást tesz lehetővé. A harmadik funkciójában pedig színházi kamarateremként szolgálhat. Mivel a Soltis Színház működik a városban, igyekeztünk az ő igényeiket is figyelembe venni. Egyik ilyen volt, hogy a vetítővászon feltekerhető legyen. A másik a fekete függöny-rendszer, ahol a színészek mozogni tudnak, és el lettek helyezve különböző fémtartó eszközök is, amelyekre a színház tagjai a lámpáikat el tudják helyezni. Ki lett építve továbbá ennek a csatlakozása, és a gépteremből ezek a lámpák mozgathatóak is.

– Milyen tartalmi elemekkel töltik meg az art mozit? – kérdeztük Pálné Horváth Máriától, a KMKK igazgatónőjétől.
– A KMKK Art Mozi a városközpont-rehabilitációs pályázat negyedik ütemében készült el. Ezzel válik teljessé ennek a nagy projektnek a megvalósítása. AZ art mozi, mint egy új közösségi színtér, hiánypótló tevékenység valósul meg a városban, ez az art mozi ezért olyan szolgáltatást fog biztosítani a város lakossága számára, amely jogos igénye volt az itt élőknek, a moziban a filmvetítés, a kulturális szolgáltatás, az igényes szórakozás valósulhat meg igényes szinten. Ez azt jelenti, hogy a 21. századi infrastruktúra kialakításával jött létre, a terem 93 fő befogadóképességű. Csütörtökönként este hat órától a filmklubos filmeket tudja megtekinteni a közönség, amely igényesebb, értékállóbb filmekre kíváncsi, péntekenként és szombatonként este hét órától pedig a populárisabb ún. sikerfilmeket tekinthetik meg az érdeklődők. Szombatonként a családoknak szeretnénk kedveskedni mese- és családi filmekkel. A hétköznapokon a gyerekek és fiatalok különböző korosztályait szeretnénk megszólítani mese-, ismeretterjesztő, kötelező olvasmányokból készült filmadaptációkkal. A távlati tervek között szerepelnek éjszakai filmvetítések, és akár zártkörű családi, baráti rendezvények is szolgálhatnak majd filmvetítések tereként.
– Milyen jegyárakkal fog működni az új létesítmény?
A nyilvános hétvégi vetítéseken a felnőtt jegyárak 800, a diák- és nyugdíjas jegyárak 600, a 14 éves kor alatti gyermekjegyek pedig 500 forintba kerülnek majd. További kedvezményt kapnak a gyermek- és ifjúsági csoportosjegy-vásárlók: a 10 fő feletti csoporttal érkezők 400 forintért válthatnak majd jegyet. A filmklubos vetítésekre a felnőtteknek 700, a diák- és a nyugdíjas jegyeket 500 forintért árusítjuk. A filmklubos vetítésekre tagsági igazolványt is válthatnak a látogatók: a felnőttek negyedévente 6000, a diákok és nyugdíjasok 4000 forintért, a legkedvezőbb kínálatunk pedig a féléves tagság, hiszen ezt 10 ezer illetve 7000 forintért kínáljuk.
– Mikor kezdődik a vetítés?
- A hivatalos megnyitó február 23-án lesz, az első nyilvános vetítés pedig ezt követően, február 24-én 19 órakor a Mission Impossible 4. című filmmel. 25-én, szombaton délután három és öt órakor bemutatjuk a Csizmás, a kandúr c. animációs filmet, majd este héttől ismét a nagysikerű Mission Impossible 4.-et vetítjük. Arra törekszünk, hogy a filmek megfeleljenek a helyi igényeknek, ez viszont természetesen annak függvénye, hogy milyen gazdasági paraméterekkel tudunk majd működni.


Losoncz Andrea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni