Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Június 17. 19:47, vasárnap | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

A pálinka körül forgott minden

A pálinka körül forgott minden

Szombaton rendezték meg a harmadik Vas megyei nyílt pálinka és párlat versenyt és fesztivált. Az is kiderült, hogy a magánfőzők és bérfőzdék pálinkái közül melyeket értékelte legjobbra a zsűri.

Az idei rendezvény a gyümölcs, a bor és a pálinka szerepét hivatott bemutatni a gasztronómiában.

Jó kedvvel és napsütéssel kezdődött szombaton reggel a harmadik Vas megyei nyílt pálinka és párlat verseny: zenés ébresztővel indult a nap, majd pálinkás jó nappal és koccintással folytatódott. A Buti Károly gyümölcsösében tartandó fesztiválon volt minden mi szem, szájnak ingere, a vendégek közül senki sem maradt étlen, szomjan.

- Próbáltunk változatos programokat összeállítani, hogy a pálink és párlatok versenye mellett mindenki találjon kedvére valót - mondta Buti Károly. - A rendezvényünk nemcsak az italok versenyéről szól, hanem fesztivál is egyben. Kulturális műsor zajlik egész nap a sátorban, számtalan fellépővel, játékokkal, tűzzsonglőrökkel kedveskedünk az érdeklődőknek. Emellett a környék kézművesei kínálják portékáikat. A rendezvény maga azonban a pálinkák és a párlatok körül forog. Idén 280-an neveztek be a megmérettetésre, a legtöbben bérfőzők. Érkeztek nevezők Sopronból, Győrből és Szombathelyről is.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, 31 féle pálinkát, párlatot és likőrt kellett pontozniuk. A hagyományos ízek, mint a sárgabarack és szilva mellett a vadtermésből készült nedűk is népszerűek voltak. A zsűri pontozta az illat tisztaságát, az íz karakterét, a harmóniát és a tisztaságot is. A versenyt a kőszegdoroszlói Pongrácz László málnapálinkája nyerte.

A NAV Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága az idei évre is meghirdette a magánfőzők és bérfőzők, illetve a kereskedelmi főzdékben készített pálinkák és párlatok versenyét. A 18 fős szakértői zsűri június 8-án kóstolta végig a beküldött pálinkákat és párlatokat, s mind a kilenc kategóriában döntött a győztesekről, a helyezettekről. A bérfőzetők versenyének eredményét szombaton hirdették ki: első helyen a Győr-Moson-Sopron megyei Jankovics Ferenc végzett almapálinkájával. A megyéből is sok jó pálinkát neveztek a versenyre, többen is húsz pontot kaptak nedűjükre. A 282 benevezett pálinkából egyébként hatvan arany minősítést kapott. A kereskedelmi főzdék eredményeit június 30-án a győrvári pálinkafesztiválon hirdetik ki.

Vas népe galéria

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV