Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Augusztus 06. 09:10, hétfő | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

A páratlan szépségű Ság hegy lábánál - Búcsújáróhely fejlődő fürdőkultúrával

A páratlan szépségű Ság hegy lábánál - Búcsújáróhely fejlődő fürdőkultúrával

A legkedveltebb üdülőhely az idén Vas megye történelmi városai közül kerül ki, a különdíj sorsa a Vas Népe online-szavazásán dől el.

Elsőként Celldömölkön jártunk: ez itt a lehetőségek városa az európai viszonylatban is egyedi látványt nyújtó, vulkanikus eredetű Ság hegy lábánál, a Kemenesalja szívében.

A Kemenesalja jól megközelíthető, 12 ezres központjának minden esélye megvan arra, hogy szorosan bekapcsolódjon a hazai-nemzetközi idegenforgalom vérkeringésébe. Az utóbbi években látványosan megújult, folyamatosan fejlődő Celldömölkön történelmi, kulturális és természeti értékekben sosem volt hiány: a vulkanikus eredetű Ság hegy flórája-faunája, krátere egyedülálló látványosság, a barokk Mária-kegytemplom által a város régóta számon tartott búcsújáróhely (része a Mária-útnak), 2005-ben pedig megnyílt a Vulkán-fürdő. A legfontosabb kérdés mostanában az, hogy miképpen lehet ezeket az értékeket láthatóvá és még vonzóbbá tenni.


Mondjuk jó minőségű éttermekkel, amelyekből egyre több van a városban. A Trója például szintén a gazdag múltra és a reményteljes jövőre apellál: az étterem megnyitása szoros összefüggésben van a Vulkán-fürdő megépítésével. Mert az nem lehet, hogy egy ilyen adottságokkal rendelkező városban ne működjön színvonalas étterem. A mediterrán hangulat pedig titokban talán még a Hamvas Béla-féle géniusz-elmélettel is összehozható: az író úgy véli, Kemenesalján a Dél Géniusza uralkodik.
- A vendég jön, lát, eszik, iszik de hol pihenjen meg? Nincs turizmus megfelelő szálláskínálat nélkül. Kerestünk egy igazi jó helyet, mondja a nagykanizsai Horváth Béla a Hotel Vasvirág árnyas teraszán, egy jókedvű társaságban, amely most éppen a pihenőidejét tölti. Szóval kerestek egy igazi jó helyet, és itt megtalálták. Nem elég, hogy kedves és személyre szabott a kiszolgálás (a palacsinta isteni), nem elég, hogy karnyújtásnyira van a Vulkán-fürdő és a Ság hegy, erről a főhadiszállásról akár a Hungaroringre is könnyedén el lehet jutni. Szabó Lóránt szakosztályvezető kézilabdás edzőtábort tart itt 10-14 éves gyerekeknek. Mint mondja, a hely kiváló edzőtáborozásra: egyrészt zártságával megteremti az effajta tevékenységhez elengedhetetlen elvonulás és nyugalom feltételeit, másrészt az út túloldalán ott várja a játékosokat a korszerű sportcsarnok. Már most biztos, hogy Szabó Lóránt jön a tanítványaival jövőre is. A hotel egyébként osztálykiránduláshoz szállást kereső pedagógusok körében ugyancsak népszerű.

Celldömölkön és környékén talál néhány panziót, vendégházat is az utazó: a termálvíz, a szőlőhegy közelsége, a lovaglás-vadászat-horgászat (Cellben most szépült meg és hallal van teli a horgásztó), és mindenütt a családias hangulat csábításával. Bátran ajánljuk a pihenni vágyóknak. Biztosan megyünk még! Íme, egy házaspár véleménye a Dejavu Panzióban eltöltött szabadságról. Hotelként egyelőre a 140 vendég befogására kész Vasvirág hirdeti magát, de a Vulkán-fürdő közvetlen szomszédságában szálló és kemping épül: ez az osztrák Jufa-lánc első, hasonló jellegű beruházása Magyarországon, a celli fürdőben is érdekelt Jufa Ungarn Kft. révén. A celli Vulkán-fürdő évente 120 ezer vendéget fogad; a szálló és a kemping felépülésével, illetve a fürdő fejlesztésével-bővítésével ez a szám remélhetőleg 160 ezerre nő (és akkor még mindig lesz a további fejlődésre lehetőség: a több mint 10 hektáros területre csak vállalkozó kedvű beruházók kerestetnek).

A szálló első szintje a tervek szerint már augusztus végére kiemelkedik a Ság hegy tengelyében. Minderről Söptei Józsefné alpolgármesterrel váltunk szót, akit a Vasvirágban is lépten-nyomon megállítanak: egyrészt a szállóvendégek, másrészt a helybeliek, akik közül többen most járnak itt először előadás van éppen az étteremben , és dicsérik a környezetet, a körülményeket.
Bár a város tényleg látványosan megújult, az idegenforgalom még mindig lehetőségekkel teli terület Celldömölk életében. Szeretnénk ország-világ elé tárni értékeinket, nyitni a turizmus felé: szisztematikusan építkezünk, mondja az alpolgármester, és sorolja az eddig megtett legfontosabb lépéseket. Az első mindenképpen a Vulkán-fürdő megépítése (2005), a második a történelmi városközpont teljes megújítása (2011): a városközpontban, a kegytemplom közelében álló volt bencés kolostorban a Szombathelyi Egyházmegye máris zarándokszállásokat alakított ki, és itt is vannak további lehetőségek, együttműködésben a várossal. A harmadik fontos lépés a Vulkánpark-projekt elindítása volt. A projekthez tartozik az Őrségi Nemzeti Park égisze alatt megújított Sághegyi Múzeum: a hegyet bemutató tanösvénnyel együtt az idén áprilisban átadott interaktív kiállítóhely nem csak a fiataloknak kínál üdítő, észrevétlenül ismereteket is nyújtó szórakozást.

A projekt legnagyobb attrakciója azonban maga a hegy lábánál magasodó Vulkán-ház: ez a titokzatos, különös kocka, amely belül a világon egyedülálló módon a vulkanikus tevékenységet modellálja, és ha elkészül, minden bizonnyal ámulatba ejti még a tudósokat is. Átadó: jövő év márciusában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: