Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2014. Augusztus 27. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A patkányok felismerik a tbc-t?

A patkányok felismerik a tbc-t?

Afrikai óriás erszényes patkányokat tanítottak be a kutatók arra, hogy figyelmeztessék a szakembereket, amikor tuberkulózissal fertőzött mintákra bukkannak - álla a National Geographic jelentésében, amelyről a Fox News számol be.

A kutatók a patkányok ketrecébe csúsztatták a mintákat és arra tanították őket, hogy amennyiben bakteriális fertőzések jellemző szagát érzik, kaparják meg a padlót.

A projekt múlt évben indult Mozambikban és még 2008-ban Tanzániában. A kísérletet finanszírozó belga szervezet már szintén igénybe vette patkányok segítségét aknák felfedezésére.

Úgy tűnik, a patkányok elég jól végezték munkájukat. Maputoban, az ország fővárosában 764 olyan beteget küldtek kórházba, akiket a szakemberek nem diagnosztizáltak időben, viszont a patkányok felismerték náluk a fertőzést.

Az állatok 20 perc alatt mintegy 100 mintát tudnak végigszagolni, képzésük hónapokat vesz igénybe, s jelenleg már 54 olyan 'akkreditált' patkány van, akik segítik a tbc felismerését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között - jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke csütörtökön Budapesten.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Orbán Viktor: támogatjuk a kínai békekezdeményezést

Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést csütörtökön, a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök.