Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Január 29. 08:19, kedd | Helyi
Forrás: Vas Népe online

A Soltis színház felújított épülete a belváros igazi dísze lehetne

A Soltis színház felújított épülete a belváros igazi dísze lehetne

A Soltis Lajos Színház értékteremtő erő: több mint egy évtizede költözött Celldömölkre, ahol otthonra is talált.

A Soltis Lajos Színház a kétezres évek elején költözött Celldömölkre, ahol hamar megszerette a közönség. Ahogy Fehér László polgármester (aki 2004 óta áll a város képviselő-testületének élén) a hétvégi színészbálon megjegyezte: Minden hasonló csoportnak, szerveződésnek van egy „motorja", aki nélkül nem működne a „dolog", a Soltis Lajos Színház életében ezt a „motort" Nagy Gábornak hívják. Ő hozta létre több mint harminc évvel ezelőtt a Soltis színház elődjét, a Sitkei Színkört, aztán az ő vezetésével költözött a társulat Celldömölkre a megrázó, tragédia, a három emberéletet - Soltis Lajosét, Fieger Szabináét és Kurucz Lászlóét - követelő autóbaleset után. A társulat ma nemcsak színistúdiót működtet a városban - innen érkezik a folyamatos utánpótlás -, hanem rendszeresen játszik is: 2012-ben összesen negyvenkét alkalommal lépett színre a társulat a városban, majdnem ötezer főnyi közönség előtt, valamint tizennégy előadást fogadott is. (A vendégjátékokat több mint ezerkétszázan látták

A városi önkormányzat a Soltis színház rendelkezésére bocsátotta az önkormányzat tulajdonában lévő volt moziépületet, amely valóban a társulat otthonává vált. A belső terek alkalmasak próbahelyszínnek és előadásoknak egyaránt. Nemrégiben az önkormányzat ahhoz is hozzájárult, hogy még a régi moziban használatos gépház fölszabaduljon, és ezt a teret is birtokba vehesse a társulat. Nagy Gábor azt mondja, öltözőt alakítanak ki ebben a helyiségben.

Van azonban egyetlen, viszont szembetűnő szépséghibája a volt moziépületnek - vagy, ahogy ma már mindenki számon tartja, a Soltis színház kamaraépületének. Kívülről nagyon rossz állapotban van a ház, ráférne egy alapos fölújítás. Csakhogy az önkormányzat és a színház által megkötött szerződésben az áll, hogy értéknövelő beruházást nem vihet végbe az épületen a színház. És bár a társulat az elmúlt években rengeteget tett az állagmegóvásért (ablakokat cserélt, fűtési rendszert javíttatott), az épülethez magához nem nyúlhatott hozzá. Pedig a belváros éke lehetne a színház, ha a külcsín igazodna a belbecshez. Az ügyhöz hozzátartozik, hogy az önkormányzatnak évek óta üzleti tervei vannak a piac szomszédságában lévő területtel, épülettel, de döntés egyelőre nem született.

A Soltis színház most mindenesetre azzal a kéréssel fordult a képviselő-testülethez, hogy engedélyezze a kamaraszínház bevakolását. Ha zöld utat kap a kérvény, nemcsak a külcsín közelít a belbecshez, hanem az a jó érzésünk is megszülethet, hogy méltóbb körülmények közé kerül a társulat.

Elvégre hány Celldömölk méretű város mondhatja el magáról, hogy fesztiválsikert fesztiválsikerre halmozó (alternatív) önálló színháza van? (Amely ráadásul nem visz, hanem annál többet hoz. A fenntartási támogatást például - ahogy arról rendszeresen beszámolunk - évről évre meg kell pályáznia.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára