Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Október 18. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A telítetlen zsírok ellensúlyozzák a káros egészségügyi hatásokat

A telítetlen zsírok ellensúlyozzák a káros egészségügyi hatásokat

Ha túlzásba viszi az étkezést és sokat nassol, arra figyeljen, hogy a hízást okozó extra kalóriák telítetlen zsírokból származnak. Ugyanis a szívbetegség kockázati tényezői már a sovány emberek néhány kilós hízása esetén is emelkednek - figyelmeztet egy új tanulmány, amelyről aFox Newsszámol be.

Már a mérsékelt súlygyarapodás is növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát például az inzulin-rezisztencia kialakulása révén - figyelmeztetnek a szakemberek. Éppen ezért a telített helyett a telítetlen zsírok fogyasztását javasolják, amelyek az extra kalóriák és a súlygyarapodás ellenére javítják a koleszterinszintet.

A hét hetes kutatás keretében egészséges 20-38 év közötti sovány felnőttet kértek arra, hogy szokásos napi ételfogyasztásuk és mozgásuk mellett még napi 3-4, 240 kalóriát tartalmazó muffint is egyenek meg. Az egyik 19 tagú csoport tagjai napraforgóolajjal készült süteményt kaptak, amely többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A másik 20 tagú csoport tagjai viszont pálmaolajjal készült muffint ettek, ami viszont telített zsírsavból tevődik össze.

Hét hét elteltével átlagosan mindkét csoport tagjai 1,5 kilót híztak. Vérvizsgálatok kimutatták, hogy a napraforgóolaj-tartalmú muffinokat fogyasztóknak csökkent a koleszterinszintjük, míg a pálmaolaj-tartalmút kapottaknak nőtt ugyanezen időszak alatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.