Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 26. 14:31, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A teljes foglalkoztatást célzó évtizedes tervet terjeszt az európai munkaadói szervezet az EU-csúcs elé

A teljes foglalkoztatást célzó évtizedes tervet terjeszt az európai munkaadói szervezet az EU-csúcs elé

A hosszú távú gazdasági növekedést megduplázni képes, az évtized végéig az Európai Unióban akár teljes foglalkoztatottsághoz vezető tervet terjeszt a csütörtök-pénteki EU-csúcsértekezlet elé az európai munkaadói csúcsszervezet, a BusinessEurope.

Az összesen több mint 20 millió kis-, közepes és nagyvállalatot képviselő szövetség (35 európai ország munkaadói szervezeteinek tömörülése) szerint az euró hatékony megvédésével, a közpénzügyek javításával, a gazdasági szerkezeti reformok felgyorsításával, a magánbefektetések ösztönzésével, az uniós belső piac egységének kiteljesítésével, valamint az EU külkereskedelmének fejlesztésével elérhető lenne a jelenleg reálisnak tűnő 1,25 százalék helyett a 2,5 százalékos átlagos éves növekedés is hosszú távon. Ez azt jelentené, hogy évente 1,4 millió munkahely jönne létre, az EU-tagországokban az államháztartás szerkezeti hiánya átlagosan 5 százalékkal csökkenne 2020-ra, az átlagos háztartások jövedelme pedig uniószerte évi ötezer euróval emelkedne.
Az ötpontos terv konkrét intézkedési javaslatokat tartalmaz az előrelépésre az említett területeken. A BusinessEurope képviselői - köztük Jürgen R. Thumann elnök - kedden Brüsszelben, sajtótájékoztatón a piaci bizalom helyreállítását nevezték a legfontosabbnak. Ehhez viszont szerintük elengedhetetlen, hogy az uniós vezetők haladéktalanul döntő politikai lépéseket tegyenek egy gazdaságilag és politikailag egységesebb EU irányában.
Úgy vélték, ennek hiányában Európa lemaradhat a nemzetközi színtéren a növekedést tekintve, viszont ha ezek a döntések megszületnek, erősebben kerülhet ki az elhúzódó gazdasági világválság elleni küzdelemből. A sikeres fellépéshez szerintük elengedhetetlen az is, hogy az uniós vezetők elismerjék az üzleti világ központi szerepét a növekedésben és munkahelyteremtésben, és befektetési, valamint versenyképességi programokkal segítsék az élénkülést

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.