Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2018. November 28. 07:27, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Amerikai választások - Mississippiben a republikánus jelölt győzött

Amerikai választások - Mississippiben a republikánus jelölt győzött

A Mississippi államban tartott szenátorválasztást Cindy Hyde-Smith republikánus jelölt nyerte meg kedden, és ezzel lezárultak a félidős választások az Egyesült Államokban.

Az 59 éves Cindy Hyde-Smith a voksok 56, demokrata párti vetélytársa, a Clinton-kormányzat egykori agrárminisztere, az afroamerikai Mike Espy 44 százalékát szerezte meg. Ezzel a szövetségi törvényhozás felsőházában a republikánusoknak 53:47 arányú többségük lesz, vagyis miközben a képviselőházi többséget elvesztették, a szenátusban növelni tudták előnyüket.

A november 6-ai félidős választáson négy jelölt indult, és egyikük sem érte el az 50 százalékos támogatottságot, így most a két legjobb eredményt elérő politikus közül lehetett választani.

Mississippi állam először választott nőt a szövetségi törvényhozásba, de Cindy Hyde-Smith tulajdonképpen visszatér a oda, hiszen idén tavasszal Phil Bryant kormányzó őt nevezte ki az egészségi állapota miatt visszavonuló Thad Cochran szenátor helyére.

A republikánus jelölt több kampányhibát is túlélt, beleértve azt a rövid videót, amelyen azt mondja egy farmernak: ha meghívná őt "egy nyilvános akasztásra", akkor "az első sorban foglalna helyet". A megjegyzés sokakban a Mississippiben egykor gyakori lincselések emlékét idézte fel, a politikust pedig rasszizmussal vádolták meg. A Jackson Free Press című helyi lap ezután megírta, hogy Hyde-Smith-t olyan magániskolába járatták, amelyben a diákok szülei körében nem volt elfogadott a fekete amerikaiak integrációjának szükségessége. A hét végén a CNN hírtelevízió pedig arról közölt történetet, hogy Hyde-Smith egy alkalommal dicsérte az amerikai polgárháború egyik konföderációs katonáját.

Az eredmény ismeretében Cindy Hyde-Smith kijelentette, hogy választási győzelem a konzervatív értékeknek, a hit és a család megbecsülésének szól.

Donald Trump elnök, aki hétfőn személyesen kampányolt a déli államban a republikánus jelölt mellett, kedd este Twitter-bejegyzésben gratulált a győzelemhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez