Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Június 03. 09:59, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz - Bakondi György: rekordárvíz jöhet a Dunán

Árvíz - Bakondi György: rekordárvíz jöhet a Dunán

A 2002-es rekordárvíz szintjén, esetleg annál is magasabban tetőzhet a Duna a mostani árhullám során - mondta Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató hétfőn Győrben, sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott a védekezésben résztvevő szervek képviselőivel.

A főigazgató közölte: a Győr-Moson-Sopron megyei védekezésben résztvevő szervek időarányosan minden feladatot teljesítettek, jelenleg mintegy négyszáz ember dolgozik a gátakon. Ha kell, ez a szám jelentősen emelkedhet, mert "a szükséges erők és eszközök rendelkezésre állnak". Számos helyen már dolgoznak a gátak megerősítésén, magasításán - fűzte hozzá.
"Nyilvánvaló, hogy az árterületeket el fogja önteni a víz" - mondta kérdésre válaszolva Bakondi György, aki hozzátette: az ott élőknek távozniuk kell házukból, és egészen biztos az is, hogy a parti sportlétesítményeket sem tudják megvédeni a víztől. A szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét.
Széles Sándor kormánymegbízott, a Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság elnöke arról beszélt, hogy a megyei és a helyi szervek felkészültek a rekordmagasságú árvíz kezelésére. A szakemberek még hétfőn áttekintik a helyi védekezési terveket, felmérnek minden olyan pontot, ahol további intézkedéseket tehet szükségessé az árvízi helyzet.
Kérdésre válaszolva jelezte: akárcsak 2002-ben, a Mosoni-Dunán Hédervár, Mecsér és Dunaszentpál, az Öreg-Dunán Ásványráró, Szőgye és Gönyű térségében lehet a legkritikusabb a helyzet. A térségben 170 szolnoki vízügyi szakember is tevékenykedik majd, szükség esetén a honvédség ezer, továbbá a rendőrség és a polgári védelem háromszor ennyi embere is részt tud venni a védekezésben.
Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a Szigetköznél pénteken, szombaton tetőzhet a folyó. Az ár az alsó-ausztriai Kienstocknál kedden tetőzik, ezután tudnak majd pontosabb hazai előrejelzést adni - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket