Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 05. 19:18, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Árvíz - Bécsnél tetőzött a Duna

Árvíz - Bécsnél tetőzött a Duna

Tovább védekeznek Kremsnél, útlezárás Bécsben, kitelepítettek mérlege

Valószínűleg elérte legmagasabb vízállását az áradó Duna Bécsnél szerdán reggel az osztrák főváros vízügyi igazgatóságának közleménye szerint.

A Bécs szempontjából mérvadó korneuburgi mérőálláson a reggeli órákban 7,93 méter vízmagasságot és másodpercenként 10,6 ezer köbméteres vízhozamot mértek. Az előrejelzések szerint a következő órákban ezen a szinten marad az áradás, azután csökkenni fog.
2002-ben 7,89 métert, illetve másodpercenként 10,33 ezer köbmétert mértek Korneuburgnál. A Duna szokásos vízhozama kétezer köbméter Bécsnél.
Az elmúlt napokban bebizonyosodott, hogy a bécsi árvízvédelmi létesítmények - amelyek között a Dunát tehermentesítő Új-Duna-csatorna és a Duna-sziget a legfontosabbak - jól betöltik a szerepüket - írták a közleményben.
A fővárosban nem számítanak komoly károkra, nagyobb elöntésekre. Az Új-Duna gátrendszere másodpercenként 14 ezer köbméterrel is képes megbirkózni. Ilyen magas vízállás a statisztikai adatok szerint néhány ezer évenként fordulhat elő.
Az áradás jelei így is érzékelhetőek voltak a városban: kedden víz alá kerültek a Duna-sziget alsó sétaútjai, valamint néhány gyalogosrakpart és part menti vendéglátóhelyek.
A belvároshoz közelebb, a Duna-csatorna alsó szakasza mellett szerdán az A4-es autópályát mindkét irányban egy-egy szakaszon lezárták vízátfolyások miatt.
Az ország árvíztől leginkább veszélyeztetett részein, Alsó- és Felső-Ausztriában reggelre már apadásnak indult a Duna, de a veszély még nem múlt el. Bizakodásra adott okot, hogy az ár a legmagasabb vízálláskor, 15 méternél sem lépte át a mobil gátak peremét, a nagyobb elöntések veszélye így csökkent. Továbbra is folyamatosan figyelik azonban, hogy nem szakítja-e át a védőfalat a víztömeg vagy a hordalék nagyobb darabjai.
Az egyik legkritikusabb helyen, a Krems melletti Theissnél a Duna már nem tudja befogadni a Krems folyó vizét, ezért veszélyesen átázott egy földgát. Szerdán ezért egy beton és műanyag elemekből álló, "második védővonal" létesítéséhez láttak hozzá. Felkészültek arra is, hogy átszakad a gát: négy településről kétezer embert készítettek fel a kitelepítésre.
Alsó-Ausztria tartományban összesen ezerötszáz embert helyeztek biztonságba vasárnap óta.
Eközben már apadt az Inn folyó Felső-Ausztriában, de Salzburg és Tirol tartományokban is visszatértek medrükbe a hét végén még tomboló hegyi patakok és a folyók.
Szerdán is jelentős közlekedési korlátozások álltak fenn Alsó- és Felső-Ausztriában a Duna térségében. Az osztrák autópályák járhatóak voltak, a Salzburgot a tiroli Innsbruckkal összekötő németországi A8-as autópálya azonban változatlanul le volt zárva. Salzburg és Innsbruck között szünetel a vasúti összeköttetés is.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése