Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Augusztus 10. 08:43, kedd | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az idei volt az eddigi legrosszabb július az erdőtüzek szempontjából

Az idei volt az eddigi legrosszabb július az erdőtüzek szempontjából

Az idei volt a legrosszabb július a globális erdőtüzek szempontjából 2003, a műholdas mérések kezdete óta - közölték a friss adatok alapján szakemberek.

A szélsőséges hőség és az elhúzódó aszályok szította erdő- és legelőtüzekből 343 megatonna szén-dioxid szabadult fel, ami nagyjából egyötöddel több a 2014-ben mért korábbi júliusi globális csúcsnál - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

"Ez az év egyértelműen kimagaslik. Az idei júliusi globális mutató az eddigi legmagasabb a mérések 2003-as kezdete óta" - mondta Mark Parrington, az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) kutatója.

A példátlan nyárközepi tüzek a közelmúlt azon elkeserítő jelenségei közé tartoznak, amelyek az ember okozta globális felmelegedés pusztító hatásait szemléltetik.

A több száz tonnányi szén-dioxid több mint fele két olyan régióból - Észak-Amerika és Szibéria - szabadult fel, amely szokatlanul meleg és száraz időjárásnak van kitéve. Kanada nyugati részén és az Egyesült Államokban hosszúra nyúlt és intenzív hőhullámok előzték meg az erdőtüzeket. Szibériában a jakutföldi tajga nagy részét lángok és mérgező füstfelhők borítják, amelyek egészen az Északi-sarkig elértek.

A mediterrán térség keleti és középső részén sok helyen szokatlanul vad felütéssel kezdődött meg a tűzszezon.

Múlt héten a törökországi tüzek hőintenzitása négyszer magasabb volt a korábbi napi országos rekordnál. Az Európai Erdőtűz-információs Rendszer szerint a közel-keleti országban idén eddig 128 ezer hektárnyi - az átlagosnál nyolcszor nagyobb - terület vált a lángok martalékává.

Olaszországban a június közepén mért szinte nulláról csaknem 80 ezer hektárra nőtt a felperzselt területek kiterjedése, ami négyszerese a 2008-2020 közötti átlagnak. Cipruson nyolcszoros, Görögországban kétszeres a növekedés. Spanyolországban, Franciaországban, Albániában és Észak-Macedóniában ugyancsak magasabbak a mutatók a normálisnál.

A régióban legalább nyolc ember meghalt, százakat kellett kórházba szállítani és ezreket evakuálni, köztük népszerű nyaralóhelyekről és természetvédelmi területekről.

Olaszország a legsúlyosabban érintett nemzetek közé tartozik: az ország az eddig mért második legpusztítóbb tűzszezonját éli, különösen a déli részeken.

Ahogy a meleg idő folytatódik, úgy a veszélyek is egyre kiterjedtebbé válnak. Dél-Európa csaknem egészén "rendkívül szélsőséges" vagy "szélsőséges" tüzek kockázatára figyelmeztetnek. A régió zömét továbbá aszály is fenyegeti.

A szakemberek szerint az Európát sújtó nagy tüzek száma növekedni fog, és egyre nagyobb területeket érint. Ezt a tendenciát támasztja alá, hogy idén nyáron Finnországban is éles növekedést tapasztaltak az erdőtüzekben.

A világ sok részén még nem tetőzött az idei tűzszezon. Ez különösen igaz Dél-Amerikára és Afrikára, amelyek Európához képest jóval nagyobb mértékben járulnak hozzá az erdőtüzek okozta szén-dioxid-kibocsátáshoz.

Címkék: erdőtűz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.