Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Április 11. 14:07, szerda | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Belgiumban is van rá igény: jelentsd fel az idegeneket

Belgiumban is van rá igény: jelentsd fel az idegeneket

Hollandia után a belgiumi Antwerpenben is létrehoztak olyan idegengyűlölő honlapot, amely a bevándorlók "feljelentésére" biztosít lehetőséget.

Az internetes fórumot megteremtő, szélsőjobboldali irányultságú, Vlaams Belang (Flamand Érdek) nevű párt flandriai parlamenti frakcióvezetője, Filip Dewinter azzal indokolta a lépést, hogy a Belgiumban menedéket kérőknek csak mintegy egynegyede kapja meg az igényelt státust, hiszen a túlnyomó többségük nincs üldöztetésnek kitéve hazájában, csupán "gazdasági menekült". Dewinter szerint a honlap arra szolgál, hogy az illegális bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket - társadalombiztosítási csalást, fekete foglalkoztatást és akár súlyosabb eseteket is - legyen hol névtelenül bejelenteni.

A flamand nacionalista politikus kiadta a jelszót, hogy az illegális bevándorlókat haza kell zsuppolni, semmi keresnivalójuk nincs Flandriában. Azt állította, hogy a kormányzat a szőnyeg alá söpri a problémákat, és hogy pártja a tények összegyűjtésével az illegális bevándorlás "fekete könyvét" kívánja összeállítani.

Dewinter szerint a http://meldpuntillegaliteit.be adatait a rendőrségnek is továbbítani fogják.

Korábban Hollandiában váltott ki nagy felháborodást, hogy a Geert Wilders vezette, szélsőséges PVV párt létrehozott olyan honlapot, amelyen azt lehet bejelenteni, ha hollandok rovására kelet-európaiakkal töltenek be munkahelyeket. A jobboldali liberális holland kormány elhatárolódott ugyan a PVV akciójától, de nem volt hajlandó azt kifejezetten elítélni, mert a parlamentben szüksége van a kormányt kívülről támogató szélsőjobboldali képviselők voksaira is.

Belgiumban a szövetségi kormány nincs ráutalva a szélsőségesek támogatására, de a holland és a francia nyelvű országrész kettészakítására törekvő flamand nacionalisták körében van táptalaja az erőteljes bevándorló-ellenességnek.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése