Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Július 17. 15:57, kedd | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

Betű és kenyér - Egyre bővülő digitális helytörténet

Betű és kenyér - Egyre bővülő digitális helytörténet

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár ezekben a hetekben főleg a végtelen virtuális térben közelíthető meg. Augusztusban aztán lesz mozimaraton is.

Bár a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár ezekben a hetekben zárva tart, azért a digitális szolgáltatások igénybe vehetők. A Kemenesaljai Digitális Könyvtár több érdekességgel is szolgál. „A könyvtár honlapja – a holnap könyvtára” jelmondat jegyében értékes helyi vonatkozású dokumentumokkal bővült az állomány. Könyvészeti ritkaságnak számít Payr Sándor egyháztörténész több mint száz éve megjelent „A Perlakiak négyszázados ároni háza” című tanulmánya, amely jelentős terjedelemben foglalkozik a kemenesaljai evangélikusok 17-19. századi történetével. Időtálló, alapos falutörténet Majthényi Lászlónak Egyházashetyéről írt elemző krónikája”, szól Németh Tibor könyvtáros ajánlója.

A könyvtár vezetője azzal folytatja, hogy „a publikált források digitális formátumban való megőrzése és a nyilvánosság elé tárása mellett különösen fontosak a kéziratos források, amelyek közkinccsé tétele az egyetemes digitális emlékezetet is gazdagítja. E körben Kozák Károly régésznek az egykor tervbe vett Celldömölk monográfiába készült, eddig sehol sem publikált, a dömölki bencés apátság történetéről írt, alapvető jelentőségű dolgozata először kap nyilvánosságot a digitális könyvtár felületén.

Ugyanezek elmondhatók Dóka Klárának Az ipar és kereskedelem fejlődése Kemenesalján a késői feudalizmus időszakában témakörben írt tanulmányáról”. Klaffl Zoltán a városi könyvtárban, a honismereti munkaközösségben osztotta meg először a nyilvánossággal A kenyérsütés története, sütőiparág kialakulása – Kismáriacell- Celldömölk sütőipara című dolgozatát, amely „a hétköznapi történelem vonatkozásában” bővíti a helytörténet iránt érdeklődők ismereteit. A legújabb népszámlálás adta az ötletet Németh Tibornak, hogy összegyűjtse a Kemenesalja településeire vonatkozó összefoglaló történeti demográfiai adatokat az 1698 és 2011 közötti időszakból. Az adattár a Digitális Könyvtár Történeti demográfia menüpontjában böngészhető.

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár „tetején” működő artmozi szórakoztató és művészfilmeket egyaránt kínál a közönségnek (gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt). A KMKK a kialakult vetítési renden túl mozimaratonra készül: hamarosan nonstop programmal lepi meg a közönséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 15. 09:10, szerda | Kék hírek

Több mint 30 tonna kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség

Több mint 30 tonna, mintegy 480 milliárd forintnyi kábítószer-alapanyagot, prekurzort semmisítettek meg az egyik magyarországi hulladékégetőben - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét