Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2011. Október 28. 10:50, péntek | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

Celldömölk: épületek megtartásáról döntött a testület

Celldömölk: épületek megtartásáról döntött a testület

A celldömölki képviselő-testület szerdai ülésén arról is döntött, hogy mely épületeket kíván önkormányzati tulajdonban-használatban tartani.


Az önkormányzati-közigazgatási struktúra várható átalakítása - és az ezzel járó tulajdonszerkezet-átalakítás - indította arra a celldömölki képviselő-testületet, hogy áttekintse: melyek azok az épületek, épületrészek, amelyeket szeretne mindenképpen továbbra is megtartani, működtetni; és ennek érdekében milyen lépéseket (pl. társasházzá alakítás, telekmegosztás) kell megtennie.

A dolgok jelen állása szerint - ahogy azt Fehér László polgármester a képviselő-testületi ülésen megjegyezte - a bölcsődék, óvodák önkormányzati kézben maradnak, az iskolák, kórházak azonban állami kézbe kerülnek.

Ennek fényében vizsgálták meg a képviselők (és a megfelelő bizottságok): miféle lehetőségek állnak rendelkezésükre ahhoz, hogy az Alsósági Általános Iskola tornacsarnokát a hozzá tartozó sportpályával, aztán a celli Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola tornatermét, a Celldömölki Általános Iskola József Attila utcai (iskolaként már nem használatos) épületét, valamint a Kemenesaljai Egyesített Kórház konyháját és éttermét hivatalosan is leválasszák a nevezett intézmények főépületeiről.

A balatonrendesi üdülőtáborról szintén döntés született, ebben az esetben azonban "leválasztásra" nincs szükség: a tábor önálló ingatlan, üzemeltetője a jövő évtől a városgondnokság. A Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola épületét "társasházasítják": a sportcsarnok így a celli önkormányzat kezében maradhat. A városi sportcsarnok, valamint a főépületről szintén leválasztandó alsósági sportcsarnok (plusz sportpálya) üzemeltetésére is a városgondnokságot jelölte ki a testület. Az oktatási intézmények - a rezsiköltségek megfizetése mellett - továbbra is térítésmentesen (bérleti díj nélkül) használhatják a létesítményeket.

A Kemenesaljai Egyesített Kórház telkét a testületi döntés értelmében megosztják: ezzel a lépéssel a kórház területén lévő konyha leválasztható az intézményről, üzemeltetésére a "színvonalas szociális ellátásra" is garanciát vállaló népjóléti szolgálat kap megbízást.

Az egykor eltérő tantervű iskolaként működő József Attila utcai épületet 5 évre a lebontásra ítélt volt moziépületet hamarosan elhagyni kényszerülő - Soltis Lajos Színház rendelkezésére bocsátja az önkormányzat (a rezsiköltségeket a színház állja, az esetleges - mert szükséges - átalakításokat az önkormányzattal egyeztetve hajtja végre).

A bizottsági döntések után jelentette be igényét a József Attila utcai épületre a Szent Benedek Általános Iskola; a kérelmet az ülésen a polgármester olvasta fel. Közbevetőleg: amikor a városfejlesztési és költségvetési bizottság tárgyalta az ügyet, felvetődött az épület értékesítésének lehetősége is (ketten szavaztak mellette, hatan ellene, így eredetileg nem is került a javaslat a testület elé).

Végül azonban három variáció közül választott a testület szerdán délután: használhassa az iskolaépületet a Soltis Színház, bocsássák a katolikus iskola rendelkezésére, vagy mégis inkább értékesítse a város. A képviselők - érvek és ellenérvek felsorakoztatása után - nagy többséggel a Soltis Lajos Színház kérelmét részesítették előnyben, az épület üzemeltetőjéről később születik döntés.

Hamarosan elkészül az art-mozi

- A Soltis Színház több mint 10 éve költözött Celldömölkre, intenzíven részt vesz a város életében; színistúdiójában sok helybéli általános és középiskolás diák (köztük a Szent Benedek iskola diákjai) talál elfoglaltságot.

- A városmag-rehabilitációs pályázati projekt része a hamarosan elkészülő art-mozi a - nagyméretű színházteremmel is rendelkező - Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban. A vetítővászonnal felszerelt moziterem színházi próba-, illetve előadóteremként is működhet.

- A testület foglalkozott a Koptik Odó utcai tűzoltóság épületének, valamint az alsósági iskola konyhájának további működtetési-megtartási lehetőségeivel is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén