Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2011. November 04. 08:51, péntek | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

Celldömölk: turulszobor a Szentháromság tér közelében

Celldömölk: turulszobor a Szentháromság tér közelében

A frissen átadott celldömölki Szentháromság tér közelébe került a korábban a ligetben elhelyezett - a múlt század 30-as éveiből való - turulszobor, amelynek talapzata felújításra vár.


A "Celldömölk város kulturális koncepciója (2008-2012)" című tanulmány a település "legjelentősebb" köztéri műalkotásai között tartja számon a turulszobrot. A celldömölki képviselő-testület augusztusi ülésén a jegyzőkönyv szerint a radikális jobboldal, a Jobbik Magyarországért Mozgalom szót kérő képviselője - a korábbi népi kezdeményre is hivatkozva - igényként jelentette be, hogy a szobrot át kell helyezni: a turulnak "látványos helyen", a pályázati projekt révén megújuló belvárosban volna a helye.

A költözés megtörtént: a Szentháromság tér avatóján Fehér László polgármester megemlítette, hogy az 1930-as évek végétől a Széchenyi utcában, 1970-től a ligetben álló szobor most már a tér közelében áll. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen - a helyi Trianon Társaság vezetőjének hozzászólásával - az is szóba került, hogy a szobor talapzata felújításra szorul; a részletekről később dönt a testület.

Akadt képviselő, aki értetlenségének adott hangot, mondván, hogy "egy ősmagyar szimbólum talapzatán" mit keresnek "a jeles történelmi évszámok: 1514, 1848, 1919, 1945." Az évszámokkal a régi tanácsi vezetés mintegy legalizálni kívánta a két világháború közötti évek radikális jobboldali eszméihez kötődő szobrot - amelynél ezentúl "hazafias érzelmű ünnepségek várhatók."

Címkék: Celldömölk, szobor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén