Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Március 10. 21:16, szombat | Helyi

Celldömölki diákoké a győztes híd!

Celldömölki diákoké a győztes híd!

A szombathelyi Hefele iskola egyedülálló regionális vetélkedője ismét kirántotta a fiatalokat a virtuális világból. A versenyre, melyen együtt farigcsált, ragasztgatott gimnazista és szakmunkástanuló, fiú és lány.

Temérdek hurkapálca, hőre lágyuló ragasztó, gumigyűrű és cérna.

Két kreatív, lelkes és nem utolsósorban diákbarát pedagógus, egy valaha diákönkormányzati programként indult verseny, amely mára, a Hídépítők Egyesületének hathatós támogatásával regionális méretűvé nőtte ki magát. Az eredmény: rengeteg mosolygós, jókedvű fiatal, akik legalább egyetlen napra (a tanárok reményei szerint akár jóval hosszabb időre is) kiskésre, fűrészre, valamint szorgalmas tervezgetésre cserélték a joystickot, a közösségi oldalak előtti gunnyasztást, illetve a haverokkal való céltalan lődörgést.

Mosolygós fiatalok, igazi dzsembori feeling
Utolsó mondatunkat mindenképpen megerősítve érezzük, amikor belépünk a vetélkedő helyszínére. Ott ugyanis azt látjuk, hogy a diákoknál megszokott, ám abszolút elviselhető alapzaj mellett mindenki igyekszik megtenni a tőle telhetőt a csapatának sikere érdekében. Ráadásul a fiúk mellett a lányok sem kényeskednek: a kezükbe kapják a kést, vizslatják a papírlapra skiccelt terveket, valamint szorgalmasan ragasztgatják a bükkfa hurkapálcákat. A rendezvénynek (ahogy annak lennie is kell) igazi közösségi hangulata van, egymás mellett dolgozik ugyanis gimnazista.

A fentiekben nagyobb körvonalaiban vázolt esemény pedig nem más, mint az immár második alkalommal megrendezett, a Dunántúlon egyedülálló hídépítő verseny, melynek természetesen idén is a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola adott otthont. (Hasonló megmérettetésen egyébként a műszaki egyetemisták vesznek részt évről-évre, ám ők száraztésztából építik a hidakat.) és szakmunkástanuló, fiú és lány, tizedikes, valamint végzős középiskolás.

A két már említett tanár, Farkas Attila és Tóth Árpád ugyanis nem elégedett meg a tavalyi megyei vetélkedő sikerével, így idén már nemcsak Szombathelyről (innen egy intézmény kivételével az összes középiskola képviseltette magát), Kőszegről, Szentgotthárdról és Celldömölkről érkeztek csapatok, hanem Sopronból, Zalaegerszegről, valamint Székesfehérvárról is. Összességében 21 iskola 26 csapattal vett részt a vetélkedőn.

A pálmát pedig természetesen az a pályamunka vihette el, amely a legnagyobb terhelésnek tudott ellenállni. A próba lényege, hogy az építményeket kétoldalt támasztják alá, s így azok középen kapják a terhelést. A tesztet egyébként olyan orsós terhelőegységgel végzik, amiben egy erőmérő cella is van.

A díjazottak

1. helyezett: Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola, Celldömölk. (A csapat tagjai: Bíró Emil, Szóka Dávid, Virág Viktor)

2. helyezett: Művészeti Szakközépiskola, Szombathely (Csihar Marcell, Csicsics Gergő, Pásztor Attila).

3. helyezett: III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium, Szentgotthárd (Czáll Adrián, Geller Krisztián, Szalay István).

Különdíjasok listája kategóriánként
Kreativitás: Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium, Sopron.

Technológia: Művészeti Szakközépiskola, Szombathely.

Megoldás: Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola, Szombathely.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.